Србија и Балкан

"Еурактив": Србија шири своје руке и економију брату Сију

Долазак кинеског лидера у Србију узнемирио је западне душебрижнике
"Еурактив": Србија шири своје руке и економију брату Сију© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

Посета кинеског председника Си Ђинпинга Београду изненадила је многе, будући да долази у тренутку када председник Србије Александар Вучић "одолева све већем притиску да своју спољну политику усклади са Западом, нарочито ЕУ", пише "Еурактив".

Портал наводи да је утицај Пекинга у Србији ојачао у протеклих десет година, са кинеским инвестицијама које су у периоду од 2014. до 2023. премашиле 5,1 милијарду евра.

Када је реч о економији, Пекинг је други највећи трговински партнер Београда – одмах после ЕУ. Током дводневне посете Сија Србији, очекује се потписивање више споразума, укључујући изградњу метроа и ЕКСПО 2027.

Упркос "покушајима" Брисела да привуче Београд, евроскептицизам је изражен у Србији – недавна анкета је показала да свега 33 одсто Срба подржава чланство у ЕУ.

Са друге стране, анкета Вестминстерске фондације за демократију спроведена 2023. показала је да 42 одсто Срба верује да могу и треба да се ослоне на Русију. Њих осам одсто верује да треба да се ослоне на Кину, када је реч о међународним односима. Свега 25 одсто имало је поверења у ЕУ.

Друго недавно истраживање показало је да више од 75 одсто Срба сматра Кину за пријатељску земљу, док 64 одсто верује да ће се односи Кине и Србије додатно унапредити.

Ове бројке су у сталном порасту од пандемије ковида када ЕУ није пружила брзу и адекватну подршку земљама кандидатима док су кинески авиони достављали хируршке маске и рукавице, а касније и вакцине, на београдски аеродром.

Тада су зидови и билборди у Србији били прекривени великим натписима на којима је писало "Хвала, брате Си", објашњава "Еурактив".

Кинеска политичка реторика која наглашава територијални интегритет држава такође је одјекнула у Србији с обзиром на текући спор са тзв. Косовом.

У фебруару 2024. Вучић је у интервјуу кинеској телевизији ЦГТН објаснио: "За нас је то врло једноставно. Тајван је Кина. А на вама је да видите шта, када и како ћете то учинити."

image