Србија и Балкан

Слаб одзив Срба на северу КиМ да се региструју, само 64 пописано

Попис становништва у организацији централних институција у Приштини почео је 5. априла, а српске странке на КиМ противе се учешћу Срба. Неке од њих затражиле су одлагање процеса до даљег
Слаб одзив Срба на северу КиМ да се региструју, само 64 пописано© FOTO TANJUG

Вршилац дужности директора Агенције за статистику у Приштини Авни Кастрати, изјавио је да је мало спремности за регистрацију српског становништва на северу Косова и Метохије и да је од почетка процеса пописано 64 Срба.

"Био сам са неким колегама јуче на северу и тамо је слаба спремност становништва за регистрацију", рекао је Кастрати медијима у Приштини.

Додао је међутим да систем за регистрацију функционише и да до сада није било никаквих проблема.

"Све активности које смо имали спроведене су по плану. Сви матичари ће радити пуно радно време. Све заједнице учествују у регистрацији и процес се одвија нормално. После две недеље стиже посматрачка мисија", рекао је Кастрати.

Попис становништва у организацији централних институција у Приштини почео је 5. априла, а српске странке на КиМ – Српска листа, Партија косовских Срба, Српски народни покрет и Српска демократија, противе се учешћу Срба на попису становништва, а неке од њих су затражиле одлагање процеса до даљег.

Српска листа је поручила да српски народ неће учествовати на предстојећем "лажном попису на КиМ у организацији (Аљбина) Куртија", којим жели да "потврди свој успех у протеривању Срба".

"Учествовање у процесима које организује Курти било би највеће понижење за српски народ у тренутку када је тај исти Курти Србима ускратио право на пензије, плате, онемогућио нормално функционисање здравства, социјалних давања, укинуо право гласа, хапсио и прогонио Србе, силом окупирао општине, милитаризовао север Косова и Метохије, забранио вакцинацију и допремање лекова, онемогућио допремање хране и намирница из централне Србије, укинуо све постигнуте споразуме и њима гарантована права српском народу, забранио српску штампу, укинуо одговорност за упуцавање Срба, и српске деце, насилно наметнуо своје лажне градоначелнике у српским општинама, извршио практично укидање српског писма на јавним местима и саобраћајним знацима", наводи се у саопштењу СЛ.

image
VV inauguration
banner