Србија и Балкан

Си: Челично пријатељство Кине и Србије пустило дубље корење у срцу два народа

Заједнички смо подржавали међународну правичност и правду и допринели својим уделом у промовисању мира и развоја у свету, истакао је Си у саопштењу које је издала Амбасада Кине у Србији
Си: Челично пријатељство Кине и Србије пустило дубље корење у срцу два народа© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Председник Народне Републике Кине Си Ђинпинг поручио је вечерас, по доласку у Београд, да је челично пријатељство Србије и Кине пустило дубље корење у срцу два народа и да је уверен да ће ова посета бити плодоносна и отворити ново поглавље у односима две земље.

"Кина и Србија су једна другој пружиле чврсту подршку у питањима која се тичу наших суштинских интереса и великих брига. Заједнички смо подржавали међународну правичност и правду и допринели својим уделом у промовисању мира и развоја у свету", истакао је Си у саопштењу које је издала Амбасада Кине у Србији.

Он је истакао да му је велико задовољство да дође у државну посету Републици Србији на срдачан позив председника Александра Вучића и, у име кинеске владе и народа, упутио срдачне поздраве и најбоље жеље пријатељској влади и народу Србије.

"Кина и Србија имају дубоко традиционално пријатељство. Наши билатерални односи издржали су тест променљивог међународног окружења и постали леп пример међудржавних односа. Од успостављања свеобухватног стратешког партнерства 2016. године, билатерални односи су остварили историјске резултате. Две земље везује чврсто политичко узајамно поверење и постигле су плодне резултате у висококвалитетној сарадњи 'Појас и пут'", поручио је Си.

Он је подсетио да су се две земље договориле о свеобухватном међусобном изузећу од виза, отвориле директне летове и потписале споразум о слободној трговини, а да размена међу људима постаје све снажнија.

"Стојећи на новој историјској почетној тачки, Кина ће радити са Србијом како би заједно остала посвећена првобитној тежњи и заједно напредовала у отварању новог видика у сарадњи Кине и Србије са јачим замахом, већим обимом и вишим квалитетом", навео је председник Кине.

Нагласио је да се радује што ће ову посету искористити као прилику за детаљну размену мишљења са председником Вучићем о билатералним односима и другим питањима од заједничког интереса, обновити пријатељство, планирати сарадњу, истражити развој и израдити нови план за развој билатералних односа.

"Уверен сам да ће ова посета бити плодоносна и да ће отворити ново поглавље у односима Кине и Србије", поручио је Си.

image