Србија и Балкан

Почаст ослободиоцима без ослободилаца: Хил и Толкач положили венце поводом Дана победе

Нико од западних амбасадора није сматрао за сходно да каже да је Русија дала највеће жртве за слободу у Другом светском рату
Почаст ослободиоцима без ослободилаца: Хил и Толкач положили венце поводом Дана победе© Host photo agency / RIA Novosti via Getty Images

Амбасадори Украјине, САД, Италије, Канаде, Пољске, Норвешке и Словеније као и представници амбасада Немачке, Француске, Холандије положили су венце у Спомен парку ослободиоцима Београда у знак сећања на Дан победе у Другом светском рату али и Дана сећања и помирења, који се данас обележава у Украјини.

Био је то заправо скуп који је, више него на прослављање ослободилаца, личио на "трач партију" чија је главна тема била Русија, односно, потомци некадашњих Црвеноармејаца који су и извојевали победу која се слави.

Тако је амерички амбасадор Кристофер Хил подсећајући, додуше на велику жртву српског народа у Другом светском рату, и помоћ украјинских војника у ослобађању Београда, прескочио да помене улогу Руса у овом историјском догађају, иако је, на гробљу на коме су венци положени, сахрањено више од 900 војника некадашњег Совјетског Савеза. Исто као што је "заборавио" да помене одговорност својих пријатеља – Немачке и Италије за једну од најстрашнијих епизода у историји човечанства.

Амбасадор САД сматрао је пригодним да каже да је ово тренутак историје у коме сви морају да кажу да "нећемо дозволити овакву агресију на Украјину и да ћемо сви учествовати и учинити све да помогнемо Украјини".

"У овим судбоносним тренуцима сви смо ми Украјинци", казао је Хил који је изразио захвалност и народу Украјине на жртви коју је поднео заједно са осталим члановима алијансе у Другом светском рату како би године мира биле пред нама.

Хил је, како јавља Танјуг, навео да је 1944. украјински фронт Совјетске армије учествовао или предводио заједно са српским снагама у Првом корпусу, ослобађање Београда.  

Обратио се и амбасадор Украјине Владимир Толкач уз подсећање да је Украјина само у том рату изгубила више од 8.000.000 грађана који су гинули и на обалама Дњепра, Волге, Одре, Саве, Дунава.

Нагласио је да Украјина цени све земље и пријатеље са којима на Дан сећања и помирења може да се сети свих тих жртава. Заједничке, славне историје с Русијом, Украјинци, по свему судећи не желе да се сећају, него у Кијеву, радије славе нацистичке колаборационистичке снаге Степана Бандере.

Прекрајање историје није новост, када је реч о западним званичницима, па смо тако већ слушали да се у говорима о нуклеарним опасностима прича о Хирошими и Нагасакију, а затим говори о руској нуклеарној претњи заборављајући да се напомене да је једине две нуклеарне бомбе у историји искористила Америка.

У Естонији се, ових дана забрањује коришћење руских симбола током обележавања Дана победе, а недавно је ослобађање Аушвица приписано "савезничкој војсци" иако су то заправо урадили Црвеноармејци.

Тако можда и не чуди да представници земаља које чиниле злочине у Другом светском рату учествују на скуповима који се користе као прилика да се критикују они који су у том рату за слободу положили највеће жртве.

image