Србија и Балкан

Годишњица оснивања Војске Републике Српске: "Требало је бранити народ"

Одлуку о формирању Војске Републике Српске Скупштина српског народа у БиХ донела је на заседању у Бањалуци 12. маја 1992. године
Годишњица оснивања Војске Републике Српске: "Требало је бранити народ"© Antonio Ahel/ATAImages

Централна свечаност обележавања 32. године од оснивања Војске Републике Српске (ВРС) и 19. годишњице формирања Трећег пешадијског Република Српска пука, биће одржана данас у Бањалуци у касарни "Козара".

Биће служен парастос у Спомен-соби и положени венци и цвеће.

Одлуку о формирању Војске Републике Српске Скупштина српског народа у БиХ донела је на заседању у Бањалуци 12. маја 1992. године.

Током Одбрамбено-отаџбинског рата, 210 хиљада бораца бранило је и одбранило Републику Српску од којих је 23 хиљаде 801 припадник положио живот у темеље Српске, док их је 40 хиљада рањено.

Командант Трећег пешадијског Република Српска пука Сретен Милошевић, рекао је за РТРС да тај пук баштини идентитет Војске Републике Српске.

"Српски народ је увек обележавао важне датуме и догађаје и 12. мај представља важан датум", рекао је Милошевић.

Пензионисани генерал Војске Републике Српске Петар Шкрбић присетио се да је  најтежа била 1995. година.

"Али и 1992. година исто, јер је требало много тога дефинисати. Најтеже је било дефинисати задатке и циљеве" додао је.

Председник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић истакао је да је 1992. године било потребно одбранити српски народ, и да је онда донета одлука да се формира Војска Српске.

Стевандић: ВРС спречила велико страдање српског народа

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић je подсетио да Народна скупштина Републике Српске на седници у Бањалуци 12. маја 1992. године донела историјску одлуку о формирању Војске Републике Српске, као одбрамбене војне формације која је успела да спречи велико страдање српског народа у протеклом грађанском рату.

Он је поручио припадницима Трећег пешадијског Република Српска пука да треба да буду поносни што баштине вредности храбре и часне Војске Републике Српске, која је у складу Уставом и законима, дала немерљив допринос у њеном стварању и очувању.

"Честитам вам 32. годишњицу формирања Војске Републике и 19. годишњицу постојања Трећег пешадијског Република Српска пука и захваљујем вам се на доприносу у очувању мира и безбедности свих наших грађана, написао је у честитки председник НСРС.

Цвијановић: Са поносом и поштовањем се сећамо славних победа ВРС

На Дан Војске Републике Српске, 12. маја, Република Српска се са поносом и поштовањем сећа свих славних победа у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату поручила је данас српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић.

"Са поносом и поштовањем, Република Српска се сећа и 23.000 погинулих бораца који су своје животе положили на олтар Републике Српске бранећи вековна огњишта, слободу и свој народ. Трајна дужност свих нас је да чувамо сећање на њихову и жртву свих јунака који су стали у одбрану Републике Српске као највеће тековине и гаранције нашег опстанка, стабилности и будућности", поручила је Цвијановић.

Жупљанин: Без ВРС српски народ не би опстао на овим просторима

Председник Организације старешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин честитао је Дан Војске Републике Српске и поручио да српски народ не би опстао на овим просторима и уживао слободу да није формирао своју војску.

"Немерљив је допринос Војске Републике Српске у очувању и одбрани Српске која је формирана у миру 9. јануара 1992. године. Због тога српски народ и пријатељи и симпатизери Војске Српске обележавају тај дан и да се сети свих жртава", рекао је Жупљанин.

Подсетио је да је, нажалост, Војска Српске укинута 2006. године од када њену традицију баштини Трећи Републике Српска пук Оружаних снага БиХ.

"Није добро да смо остали без војске јер су српске војске увек биле гарант безбедности и опстанка на просторима на којима српски народ живи вековима. Али док се не створе могућности за евентуално поновно успостављање Војске Републике Српске, треба да баштинимо вредност које је она успоставила, те да се сећамо оних који су своје животе дали у величанственој борби за очување српског народа и Српске", нагласио је Жупљанин у изјави за Срну.

image