Србија и Балкан

Лајчак са Френсисом о резолуцији о Сребреници

Специјални изасланик ЕУ за дијалог причао је и са Антонијом Гутерешом о ситуацији на Западном Балкану
Лајчак са Френсисом о резолуцији о Сребреници© FOTO TANJUG/ FOTO STA/ DANIEL NOVAKOVIČ/bs.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак разговарао је у Њујорку са генералним секретаром УН Антонијом Гутерешом и председником 78. заседања Генералне скупштине УН Денисом Франсисом о ситуацији на Западном Балкану и предстојећем раду Генералне скупштине УН.

Лајчак је у својој објави на платформи Икс навео да је разговор са Франсисом био користан и у правом тренутку, када је Западни Балкан истакнутији него раније на дневном реду Генералне скупштине УН.

Франсис је после састанка на истој мрежи написао да је са Лајчаком разговарао о предстојећем заседању Генералне скупштине, укључујући нацрт резолуције о Сребреници.

Гутереша је изасланик за дијалог информисао о свом раду и истакао да цени његово разумевање развоја догађаја на Западном Балкану.

"Имао сам прилику да га информишем о свом текућем раду и захвалан сам на његовом великом интересовању и дубоком разумевању развоја догађаја на Западном Балкану", написао је Лајчак на платформи Икс.

Лајчак од 7. маја борави у САД, где је разговарао са помоћником државног секретара САД за европска и евроазијска питања Џејмсом О’Брајаном и специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, као и са вишим директором за Европу у Савету за националну безбедност САД Мајклом Карпентером.

image