Србија и Балкан

Курти о забрани динара: На правом смо путу

Премијер привремених приштинских институција тврди да се евро на северу КиМ већ користи у свакодневном животу
Курти о забрани динара: На правом смо путуGetty © Erkin Keci/Anadolu

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти је рекао да је Централна банка "Косова" (ЦБК) независна институција, као и да је његова влада подржа одлуку којом се забрањује употреба динара на КиМ, преноси "Албанијан пост".

"Када је реч о коришћењу евра као једине званичне валуте на Косову, ЦБК је донела одлуку и направила тромесечни прелазни план у десет корака. Ми подржавамо тај план", рекао је Курти.

Он је изјавио да се су регулативе ЦБК "на добром путу" да постигну своје резултате, као и да се "апокалиптична упозорења из Београда нису обистинила".

"Практично да нема инцидената на терену. На северу Косова, у многим кафићима се плаћа у еврима. Нећемо да обуставимо доток новца који долази из Србије, али ако се шаље у динарима, они морају да се пребаце у евре", рекао је он.

"Албанијан пост" подсећа да су преговори о коришћењу динара, које је у Бриселу организовао специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак и у којима учествују представници Београда и Приштине, Петар Петковић и Бесник Бисљими, нису уродили плодом.

Петковић је рекао да представници Приштине нису били спремни да пронађу решење проблема динара, додајући да ће Србија наставити да преговара.

image