Србија и Балкан

Представници Српске за РТ Балкан: Генерална скупштина УН обесмислила појам геноцида

Упркос томе што према Општем оквирном споразуму за мир у БиХ, став представника БиХ мора одражавати вољу народа који у њој живе, Срба, Хрвата и Бошњака, представник Босне и Херцеговине у ГС УН је гласао за Резолуцију о Сребреници
Представници Српске за РТ Балкан: Генерална скупштина УН обесмислила појам геноцида© Tanjug/AP Photo/Radivoje Pavicic

Република Српска и њени представници одбацују одлуку о Резолуцији о Сребреници и истичу да је Босна и Херцеговина, гласала  противправно, у супротности са Уставом и Дејтонским мировним споразумом, без сагласности Председништва БиХ.

Шеф посланичке групе СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић је за РТ Балкан навела да став представника БиХ, према Општем оквирном споразуму за мир у БиХ, мора одражавати вољу народа који у њој живе, Срба, Хрвата и Бошњака.

"Гласање БиХ је заправо гласање политичког бошњачког Сарајева које, заједно са Мајклом Марфијем и одређеним западним менторима, ради на реализацији датог обећања муслиманима, а то је: БиХ ће бити унитарна. У унитарној БиХ, Срби и Хрвати су сметња, апсолутни вишак. Циљ ове бесрамне резолуције је истребљење Срба из БиХ.

Потпредседник Народне скупштине Републике Српске Ања Љубојевић је истакла да после данашњег дана "свет више није исти".

"Генерална скупштина УН-а обесмислила је појам геноцида и увредила све жртве ратова, посебно одбрамбено-отаџбинског. Увредили су све убијене, без обзира на веру и нацију, али и живе. Давањем 'предности' жртвама једног народа убили су суживот на овим просторима. Гласањем за Резолуцију БиХ је закуцала последњи ексер у свој сандук непоштовањем правила и процедура који су темељ за опстанак ове заједнице. Тако да можемо приступити сахрани ове заједнице. Поништавањем воље два народа не гради се заједничка држава. Ако желимо БиХ, онда морамо желети да живимо заједно уз уважавање разлика. Нажалост, очигледно је да нема воље за суживот", нагласила је Љубојевић.

Председник скупштине Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић је рекао да је овакав начин изгласавања још један доказ да је ово силовање историје и силовање правде, истакавши да су сви суседи БиХ, који су гласали за резолуцију, показали да не желе мир и суживот на овим подручјима.

"Срби су слободарски народ! Ми нисмо геноцидна творевина нити смо геноцидни!, поручио је Којић за РТ Балкан.

Он је истакао да верује да ће у времену које је пред нама истина испливати и "да ће ова квази резолуција бити проглашена ништавном".

Према његовим речима, сваки Србин је дужан да иде уздигнуте главе али и да говори о страхотама које смо ми преживели.

"Узмемо ли у обзир број уздржаних и оних који су били против резолуције јасно показује да је већина била на страни истине. Ово је политичка а не научно поткрепљена резолуција", закључио је Којић.

Подсетимо, предлог резолуције о Сребреници је предложио амбасадор БиХ при Уједињеним нацијама Златко Лагумџија без сагласности Председништва БиХ, што представља директно кршење Анекса 4 Дејтонског споразума.

image