Србија и Балкан

Додик: Куртијеве ниске страсти из загушљиве политичке кухиње ЕУ

Председник Републике Српске је упозорио да Курти шири екстремизам својим нападима на "дејтонски потврђену и као такву међународно признату Републику Српску"
Додик: Куртијеве ниске страсти из загушљиве политичке кухиње  ЕУNone © FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

"Екстремиста Курти дошао је у Сарајево да шири екстремизам са јасном намером да своје отровне стреле упућује не само према Србији и Вучићу, већ и према Српској и целокупном српском народу", истакао је Милорад Додик, председник Републике Српске поводом Куртијевог интервјуа за сарајевске медије.

"Опште познате су његове ниске страсти које стижу из загушљиве политичке кухиње дела ЕУ, у којој се припрема отровна храна мржње према Србима, пре свега према Србији и њеном председнику Александру Вучићу који се залаже за дијалог, мир и стабилност уз поштовање међународног права, стриктно се држећи договора успостављених уз међународно посредовање", сумирао је Додик.

Према речима председника Српске "сада Курти то доказује и нападима на дејтонски потврђену и као такву међународно признату Републику Српску, једном речју на све оно што има демократско и цивилизацијско обележје".

Додик је навео да Курти као "бескрупулозни екстремиста избегава међународне уговоре попут Бриселског и обавезе које из њега простичу", чиме показује "свој вандализам и рушилачко умеће сваког договора и дијалога".

Насупрот премијера тзв. Косова, Додик је истакао да Република Српска доследно поштује Дејтонски споразум и политику мира и стабилности, која подразумева и спровођење договореног.

"Курти и његови сарајевски пријатељи, као и део ЕУ не поштују ниједан договор или дијалог, и једнострано газе све оно што им не одговара. Та врста њихове искључивости чини од нашег региона буре барута што не одговара ниједном народу, нити и једном нормалном човеку", упозорио је Милорад Додик.

Истакао је да ће се Република Српска, као и Србија, увек борити против таквих екстремиста и поручио да нема дијалога са оним делом ЕУ која прећутно прелази преко Куртијевог екстремизма.

Премијер привремених приштинских власти Курти је гостујући на Н1 ТВ изјавио да због "горког искуства" из БиХ неће допустити формирање заједнице српских општина на Космету, јер не жели да Србија "копира модел" Републике Српске.

image