Србија и Балкан

Кфор одао почаст војницима који су у Звечану напали голоруке Србе

Сукоби су ескалирали када су припадници мисије, у покушају да заштите РОСУ, напали Србе који су мирно седели и певали
Кфор одао почаст војницима који су у Звечану напали голоруке Србе© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ ZVONIMIR KUHTIĆ/ bg

У прошлогодишњем нападу Кфора на голоруки народ у Звечану, када је повређено 52 Срба на које је бачено више од 30 шок бомби, велика количина сузавца и испаљени меци, показала се, верује командант ове мисије Озкан Улуташ, "храброст војника Кфора која је помогла да се ситуација на том подручју стабилизује и спречи даља ескалација насиља".

"Данас одајемо почаст заслугама и жртвама наших другова, који су ставили своје животе на коцку да би испунили своје обавезе према свим заједницама које живе на Косову, у складу са дугорочним мандатом наше мисије УН. Њихова храброст је помогла да се стабилизује ситуација у тој области и спречити даља ескалација насиља", рекао је Улуташ коментаришући "ризик" који су до зуба наоружани војници претрпели суочивши се са српским песницама.

Кфор је, како преноси "Косово онлајн", саопштио да су неки од припадника Кфора у Звечану задобили повреде које су им промениле животе.

"Пре годину дана, током насилних протеста у општини Звечан нападнуте су мировне снаге мисије Кфор предвођене НАТО-ом. Повређене су 93 особе, од којих су неки са повредама које су промениле живот. Ови напади су били ничим изазвани и потпуно неприхватљиви", наводи се у саопштењу Кфора.

"Опасна и наоружана маса" која је узнемирила западне мировњаке, тог дана је у Звечану, иначе била толико насилна, да је нелегално изабраним градоначелницима читавог дана певала "Изађи мала" и седела пред кордоном.

Сукоби су ескалирали када су српски демонстранти направили живи зид испред припадника Кфора који су их гурали и шутирали желећи да прођу и "специјалце" из Приштине из опкољеног возила "спасу" од Срба који нису хтели да их пусте да изађу из аутомобила.

"Уследили су топовски удари, а голоруки народ је почео песницама да се обрачунава са Кфором, док се није зачуло: "Снајпер је горе". Из прозорског окна на другом спрату општинске зграде вирила је снајперска цев. Бачен је сузавац и одјекивале су експлозије које су натерале Србе да потраже заклон. Припадници косовске полиције су искористили тренутак и, заклоњени припадницима Кфора, почели су да пуцају", сведочио је репортер РТ Балкан. 

"Храброст" припадника мировне мисије, коментарисала је тада и портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

"Они чија је обавеза да штите локално српско становништво од самовоље Косовара стали су на страну ксенофобично настројене Приштине и фактички постали саучесници терора у виду приватног обезбеђења косовско-албанских превараната који су сами себе прогласили за 'власт' и засели у зградама општина", истакла је она.

image