Србија и Балкан

Трећа епизода подкаста "Локомотива" са Немањом Девићем

У новој епизоди подкаста "Локомотива", аутори Марко Николић и Тиосав Пурић угостили су историчара др Немању Девића
Трећа епизода подкаста "Локомотива" са Немањом Девићем

Марко Николић и Тиосав Пурић разговарали су са Немањом Девићем о овонедељним збивањима на Мундијалу, сукобу између званичника Европске комисије и новог власника "Твитера", Илона Маска, резолуцијом Бундестага о "Голодомору" и судбини шљивовице.

Са овим историчарем аутори су разговарали, између осталог, о сврси изучавања историје, значају 29. новембра и 1. децембра и европској политици изједначавања нацизма и комунизма.

"У обланди борбе против тоталитаризма и стаљинизма се крије срж борбе против руске идеје. Не бори се Запад против Јељцина или Лењина, него против Стаљина, који је обновио идеју руске Отаџбине и који је у великој Отаџбинској војни обновио царистичке и руске државотворне симболе", изјавио је Немања Девић, коментаришући резолуцији Бундестага о "гладомору", тачније великој глади која је задесила Украјину пред почетак Другог светског рата.

Коментарушићи разлоге за доношење резолуције која би гладомор дефинисала као геноцид, Девић каже: "Ми знамо по свом српском искуству шта је геноцид. Код нас чак та реч губи на важности, по рецептури да – кад вам је све геноцид, ништа није геноцид. То је посебно страшно када се дешава једном народу који је током 20. века заиста био жртва геноцида".

Подкаст "Локомотива" емитује се суботом од 19 часова на нашем Јутјуб каналу.

image
VV inauguration
banner