Србија и Балкан

Ђурић са Шаленбергом: Забрињавајући положај Срба на Косову и Метохији

Шеф српске дипломатије је рекао да је подршка Аустрије од великог значаја за Србију
Ђурић са Шаленбергом: Забрињавајући положај Срба на Косову и Метохији© Министарство спољних послова Србије

Шеф српске дипломатије Марко Ђурић је министра иностраних и европских послова Аустрије Александра Шаленберга упознао са тренутним стањем у дијалогу Београда и Приштине, као и забрињавајућим положајем Срба на Косову и Метохији. Ђурић је истакао да су једностраним актима Приштине Срби константно изложени притисцима, принудама и неподношљивим животним условима.

Он је у телефонском разговору са аустријским колегом указао да Србија придаје велику важност даљем развоју свестраних односа са Аустријом, коју сматрамо једним од наших најснажнијих партнера у оквиру Европске уније и подвукао спремност српске стране на продубљивање политичког дијалога на свим нивоима и наставак унапређења билатералне сарадње, наводи се у саопштењу Министарства.

Шеф српске дипломатије је у разговору нагласио и да је подршка Аустрије, као државе која се сматра једним од предводника по питању залагања за тему проширења у оквиру ЕУ, за Србију као земљу кандидата од великог значаја у нашој европској перспективи.

У том контексту, Ђурић је издвојио Групу "Пријатељи Западног Балкана", основану на аустријску иницијативу, у којој се окупљају државе чланице које се залажу за бржи процес приступања нашег региона Европској унији.

Имајући у виду састанак шефова дипломатија Западног Балкана са министрима спољних послова ове групе касније овог месеца, чији је Аустрија домаћин, министар Ђурић је захвалио је Шаленбергу на позиву за учешће и изразио очекивање да ће, током предстојећег сусрета, имати прилику за заједничко разматрање перспектива проширења сарадње у свим областима од интереса за наше земље и грађане.

image