Србија и Балкан

Тужилаштво покреће истрагу о спорним сребреничким жртвама?

Портпарол тужилаштва Душица Радовановић Грубач изјавила је да тужилаштво није примило пријаву у вези са спорним списком, али да ће, на основу медијских написа и упита агенције Срна формирати предмет и покренути истрагу
Тужилаштво покреће истрагу о спорним сребреничким жртвама?© Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Окружно јавно тужилаштво у Бијељини саопштило је да ће формирати предмет у вези са списком људи из система заштите идентитета грађана (ЦИПС) који су живи, али су уписани као жртве које су страдале у Сребреници, најављујући покретање истраге, пренели су локални медији.

Портпарол тужилаштва Душица Радовановић Грубач изјавила је да тужилаштво није примило пријаву у вези са спорним списком, али да ће, на основу медијских написа и упита агенције Срна формирати предмет и покренути истрагу.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је прошлог месеца да су на надгробним плочама у Меморијалном центру у Поточарима уписана имена људи који су живи и који се налазе у специјалној евиденцији ЦИПС у БиХ.

Он је на конференцији за новинаре у Сребреници показао списак из ЦИПС на којем се налазе имена 87 особа које су живе, а чија су имена наведена међу жртвама злочина у Сребреници.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић раније је изјавио да је на спомен-обележју у Поточарима уписано 816 имена која се никада нису водила у предратној евиденцији као што је данашњи ЦИПС.

image