Србија и Балкан

Вучић: Ипак идем у Тирану

Надам се да ће бити некакве користи од мог одласка, рекао председник Србије
Вучић: Ипак идем у Тирану© FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIĆ/ bg

Председник Србије Александар Вучић саопштио је да ће присуствовати сутрашњем самиту ЕУ-Западни Балкан у Тирани.

"Надам се да ће бити некакве користи од мог одласка у Тирану", рекао је Вучић и додао да би било велике штете уколико не би отишао на тај самит.

Oн је навео да је о одласку на самит разговарао са сарадницима, министром одбране Милошем Вучевићем и премијерком Ане Брнабић, као и са председницима и премијерима више пријатељских земаља.

"Jа немам проблем, то није питање моје сујете. Ја се десет и по година трудим да увек водим рачуна о свему, некада вас просто преузму емоције, када више не знате шта да учините, када вам неко већ месецима производи кризе", додао је председник.  

"Пред нама је тешко време, ко год мисли да ће неко да нас остави на миру по питању Косова - неће. Ни ови из Приштине који ништа друго не раде осим што седе и чекају да смисле неку нову лудост не би ли Србима напакостили и не би ли изазвали неку нову кризу, ни ови што тактички мењају мишљење", рекао је Вучић и истакао да је важно да присуствује самиту у Тирани. 

"Велике силе не мењају своје ставове и они ће желети да Србија на овај или онај начин или пусти тзв. Косово у Уједињене нације или да их признамо. Онда ће рећи да је фантастичан успупак да не дође до међусобног признања, него само да их пустимо у Уједињене нације. То су трикови за малу децу", поручио је председник Србије. 

Они мисле да са Србијом могу да се играју као да она није озбиљна, слободна и независна држава, навео је Вучић.

"Али таква су правила игре. Сувише смо ми мали да бисмо могли да променимо цео свет, али смо довољно поносни и снажни да своју земљу сачувамо", поручио је он.

Вучић је истакао да ће на самиту бити добрих ствари за грађане Србије.

"Имаћемо добре разговоре о тих 165 милиона које ћемо добити за енергетику. За мене је тешко кад је реч о КиМ да разумем тај језик две стране, а да при томе нисмо ништа урадили. То ми је изазвало и јед и бес и надам се да се не љуте", рекао је он.

Председник Србије је истакао да је посао нешто што "спречава постојање свих баријера између људи" и навео да му није јасно због чега то смета премијеру привремених институција у Приштини Аљбину Куртију. 

"Бринем шта ће бити следеће недеље јер нису пропустили десет дана да не направе неку намерну провокацију или да изазову хаос", навео је он.

image
VV inauguration
banner