Свет

Шолц: Русија је престала да прети нуклеарним оружјем

Путин је, међутим, јуче рекао да се ризик од нуклеарног рата повећао, док је Шолц је интервју "Фунеку" дао у понедељак
Шолц: Русија је престала да прети нуклеарним оружјем© Tanjug/Christophe Gateau/dpa via AP

Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да је ризик од тога да руски председник Владимир Путин употреби нуклеарно оружје тренутно смањен због одговора међународне заједнице.

Шолц је за данашње издање "Функеа" рекао да се рат у Украјини наставља "несмањеном бруталношћу", али и да се једна ствар променила.

"Русија је престала да прети употребом нуклеарног оружја, јер је међународна заједница одредила црвену линију", рекао је Шолц, пренео је Ројтерс.

Путин је, међутим, јуче рекао да се ризик од нуклеарног рата повећао, док је Шолц је интервју "Фунеку" дао у понедељак.

Немачки лидер такође сматра да, упркос великим поделама, важно је наставити дијалог са Кремљом и да је неопходно разговарати са Русијом о контроли наоружања у Европи, али да Москва претходно мора да стане са борбеним операцијама у Украјини.

"Пре свега, Русија мора да прекине рат и повуче своје трупе. Тачно је да ће након тога уследити питање како да осигурамо безбедност у Европи. Наравно, спремни смо да разговарамо са Русијом о контроли наоружања у Европи. То смо већ понудили пре рата и ништа се није променило по том питању. Радимо све да спречимо директан рат између Русије и НАТО, јер знамо да би такав конфликт имао само губитнике у целом свету", додао је Шолц.

Бранећи подршку Немачке Украјини, за коју критичари у Кијеву и у Европи кажу да је била превише уздржана, Шолц је рекао после Сједињених Држава, Немачка је била једна од највећих присталица Украјине, укључујући и снабдевање оружјем.

Шолц је рекао да очекује да ће највећа европска економија добро преживети зиму и остати јака и успешна индустријска нација јер смањује ослањање на руску енергију.

"Сада доносимо неопходне одлуке да постанемо независни на дуги рок. Од 2045. године па надаље, желимо да будемо потпуно климатски неутрални и да производимо своју енергију у потпуности без природног гаса, угља или нафте", рекао је он.

Упитан да ли би се поново кандидовао за канцелара на следећим изборима, он је рекао: "Наравно".

image