Свет

Норвешки суд ослободио сина руског бизнисмена ухапшеног због снимања дроном

Андреј Јакуњин био је приведен у Норвешкој због наводног кршења закона који Русима забрањује да управљају дроновима
Норвешки суд ослободио сина руског бизнисмена ухапшеног због снимања дрономGetty © Sean Gallup

Син руског бизнисмена, блиског руском председнику Владимиру Путину, ослобођен је кривице у Норвешкој због сумње да је прекршио закон којим се Русима забрањује да управљају дроновима, јавља АП.

Андреј Јакуњин, који има и руски и британски пасош, а живи у Италији, ухапшен је 17. октобра у Хамерфесту, у арктичком делу Норвешке, када је пловио око архипелага Свалбард и дуж обале Норвешке.

Јакуњин је снимао дроном док је планинарио, шетао глечером и пловио.

Према норвешком закону, руским компанијама и држављанима је забрањено да својим летелицама "слете, полете или надлете норвешку територију".

Норвешка није чланица ЕУ, али прати одлуке Брисела и увела је ову забрану раније ове године, након почетка специјалне војне операције у Украјини.

Окружни суд Норд-Тромс и Сења пресудио је касно синоћ да коришћење дрона из хобија није покривено санкцијама.

"То је задовољавајуће, али није изненађујуће, да је окружни суд закључио да Андреј Јакуњин није починио никакво кривично дело у Норвешкој", рекли су у заједничкој изјави његови адвокати Јон Кристијан Елден и Бернт Хајберт.

Тужилаштво је тражило 120 дана затвора за Јакуњина и сада се жалило на пресуду.

Андреј је син руског бизнисмена и бившег шефа Руских железница Владимира Јакуњина, за ког се верује да је близак руском председнику Владимиру Путину, који је на листи санкција САД након што се Крим припојио Русији 2014. године.

image