Свет

Шведска сумња да украдене камере завршавају у руским дроновима

Локални шведски медији спекулишу да би крађа надзорних камера могла да буде повезана са специјалном војном операцијом у Украјини
Шведска сумња да украдене камере завршавају у руским дроновимаwww.globallookpress.com © © Jochen Tack

Шведску је недавно погодио талас крађа надзорних камера на путевима, а наводно је до сада нестало око 100 комада. Исти тип камера откривен је у руским дроновима који се користе у спеијалној војној операцији у Украјини, јављају локални медији и спекулишу да би ти догађаји могли бити повезани.

Најмање још три камере нестале су у последња 24 сата и то на аутопуту између градова Хофорс и Фалун, јављају локални медији, док лист "Содра Даларнес Тиднинг" извештава да су нестала још два уређаја. 

Ови уређаји за контролу брзине опремљени су са дигиталним рефлексним камерама са једним сочивом марке "Канон", примећује лист "Афтонбладет" и додаје да су исти тип камера пронашле кијевске трупе у руским "беспилотним летелицама домаће производње", позивајући се на недавно објављени видео украјинске војске.

На снимку се види да је у питању руска беспилотна летелица "Орлан-10", која је део стандардне опреме руске војске, док украјински војник показује гломазну камеру за коју тврди да је извучена из ње.

Шведска служба безбедности (САПО) саопштила је да је свесна могуће везе између камера које нестају и наводног открића уређаја истог типа у руским беспилотним летелицама. Представници за медије САПО одбили су да дају било какав коментар локалним медијима.

Иако је према подацима шведске саобраћајне администрације у последњим месецима нестало око 100 камера, изгледа да лопови остављају нетакнутом сву осталу електронску опрему, попут радара. Ове крађе нанеле су велику штету надзорном систему на путевима, јер замена једне такве камере кошта више од 22.000 долара.

image
VV inauguration
banner