Свет

Размена заробљеника: Америчка кошаркашица за бившег совјетског официра

Москва и Вашингтон обавили су данас размену затвореника високог профила
Размена заробљеника: Америчка кошаркашица за бившег совјетског официраwww.globallookpress.com © wr1/Natthawat Wongrat

Руски бизнисмен Виктор Бут, који је 15 година био у америчком затвору на одслужењу 25-годишње казне, размењен је за кошаркашицу Бритни Грајнер, која је осуђена у Русији због оптужби за шверц дроге.

Процедура је обављена на аеродрому у Абу Дабију, наводе "РИА Новости".

"Руска Федерација већ дуже време преговара са Сједињеним Државама о ослобађању Бута. Вашингтон је категорички одбијао да води дијалог о укључивању Руса у шему размене", навело је Министарство спољних послова и додало да су дипломатски напори омогућили Москви да се договори са Вашингтоном о организовању размене.

"Руски држављанин је враћен у домовину", поручили су из министарства.

И Грајнер и Бут су помиловани пре размене, што значи да не постоје законски услови да наставе да служе своје казне код куће, пренео је ТАСС.

Председник САД Џозеф Бајден потврдио је да су Уједињени Арапски Емирати учествовали у процедури размене затвореника између САД и Русије.

"Желим да се захвалим Уједињеним Арапским Емиратима што су нам помогли да олакшамо ослобађање Бритни. Она је тамо слетела", рекао је Бајден на конференцији за новинаре у Белој кући.

Бут је рођен 1967. године и служио је у совјетској војсци 1980их. Након распада Совјетског Савеза 1991. године, основао је карго авио компанију.

Био је у затвору у САД скоро 15 година. Ухапшен је на Тајланду на захтев Вашингтона 2008. године и пребачен у САД где је оптужен за припрему завере за убијање америчких држављана и материјалну подршку тероризму. Бут је негирао све оптужбе. Савезни суд га је осудио на 25 година затвора, а Москва је његову казну назвала "неоснованом и пристрасном".

Вашингтон је крајем јула, према писању медија, понудио Москви да Бута замени за Пола Вилана, осуђеног у Русији због шпијунаже, и америчку кошаркашицу Бритни Грајнер која је у августу осуђена на девет година затвора због шверца дроге.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова јавила је да Министарство добија поруке подршке и захвалности због ослобођења бившег совјетског официра Виктора Бута.

"Невероватно! Пишу нам људи из Русије и иностранства, честитају и радују се због повратка Виктора Бута. Не познају га лично, никада га нису ни видели, а брину као за вољену особу", написала је Захарова.

image