Свет

Посланици Раде блокирали говорницу: Желе да забране УПЦ

Украјински посланици поручују да је "време да се заустави мрежа агената Москве" и да "Руска православна црква подржава рат и убијање Украјинаца"
Посланици Раде блокирали говорницу: Желе да забране УПЦGetty © Ukrainian Presidency / Handout/Anadolu Agency

Посланици Врховне раде су током седнице блокирали говорницу са захтевом да се усвоји закон о забрани канонске Украјинске православне цркве (УПЦ), пренела је локална агенција УНИАН.

Народни посланици који захтевају да се данас гласа за закон о забрани УПЦ раширили су плакате са натписима: "Време је да се заустави мрежа агената Москве" и "Руска православна црква подржава рат и убијање Украјинаца".

Бивши председник Украјине Петро Порошенко је, говорећи пред посланицима, помешао преминулу поп звезду Мајкла Џексона и председника Представничког дома америчког Конгреса Мајка Џонсона.

Тужно, али и комично, у жељи да се позове на речи америчког званичника који је изјавио да је РПЦ "ударац у срце Украјине", Порошенко је те речи приписао Мајклу Џексону, преноси УНИАН.

Није први пут да посланици Ради прекидају седницу из истог разлога. Међутим, како је рекао посланик Раде Алексеј Гончаренко, Врховна рада је отказала седнице до краја ове недеље, а да није размотрила предлог закона о забрани УПЦ.

Данашњим немирима је претходило гласање странке Слуга народа против предлога партије Петра Порошека Европска солидарност да се Ради поднесе на разматрање предлог закона о забрани свих верских организација "повезаних са центрима утицаја у Русији".

У октобру 2023. године украјински парламент усвојио је у првом читању закон о забрани једине канонске православне цркве у Украјини. Из УПЦ су поручили да предлог закона крши Устав Украјине и Конвенцију о људским правима.

Украјинска православна црква се од 2022. године нашла под до сада невиђеним таласом прогона у савременој историји земље. Украјинске власти уводе санкције против свештенства, организују претресе у црквама, хапсе монахе и вернике против којих отварају неосноване кривичне поступке, забрањују активности УПЦ у различитим регионима земље и одузимају манастирска и црквена имања, а саму УПЦ покушавају да забране законом

УПЦ је украјинским властима трн у оку зато што се је представљају као део Руске православне цркве, а свештенство и вернике који су држављани Украјине као агенте Руске Федерације.

Из Москве су поручили да је раскол у православљу и удар на Цркву у Украјини циљ који је одавно прокламован у Вашингтону.

image