Свет

"По плодовима њиховим познаћете их": Провокатори са фантомкама око Лавре узвикују "Живео сатана!"

Верни народ канонске УПЦ се већ пети дан у великом броју окупља у древној светињи да је постом и молитвом заштити од представника власти који су решили да је отму
"По плодовима њиховим познаћете их": Провокатори са фантомкама око Лавре узвикују "Живео сатана!"© Tanjug/ Andrew Kravchenko

У раним јутарњим часовима у Кијевско-печерској лаври окупио се верни народ канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) на богослужење, саопштио је Савез православних новинара.

"Божанствену литургију ће служити Његово блаженство митрополит кијевски и целе Украјине Онуфрије", саопштио је савез новинара на Телеграму.

Док Богослужење траје, око зидина манастира окупили су се чланови Десног сектора, покрета под чијим окриљем се налази десетак неонацистичких организација. Назив овог покрета, који је формиран 2013-14. године током државног преврата у Кијеву, се, како преноси канал "Украјина", у Стејт департменту изговара без превода - "Правиј сектор".

Момци који на себи имају нацистичке симболе и фантомке, дошли су организовано, међутим, полиција их је спречила да уђу на територију манастира. 

И данас су испред Лавре многобројни провокатори, један од "ослободилаца Лавре од хришћана", како преноси УПЦ, узвикивао је "живео сатана!" на шта су му верници одговорили са "Христос Воскресе".

Исти тај "поклоник сатане" је за "Канал 5" говорио како хришћане треба стрељати, пребијати и избацити из Лавре. Према његовим речима, полиција то, нажалост, не може да уради, јер не може да поступа против закона, али он и многи дуги који су се данас окупили, по свему судећи, једва чекају да своје речи преточе у дело, написала је УПЦ на Телеграму.

Младић, којем је јасно да је протеривање верника незаконито, сматра да је одлука о притвору митрополита Павла погрешна и да га је требало стрељати у шуми на очиглед свих "руских змија", јер, како је рекао, Украјина није православна земља већ исконски паганска. 

Поједини провокатори око Лавре се представљају као верници канонске УПЦ и за медије говоре како се диве "руском свету" и подржавају Специјалну војну операцију, јавља Савез православних новинара (СПН).

Како је раније пренео лист "Страна.уа", суд у Кијеву је игуману Кијевско-печерске лавре митрополиту Павлу одредио меру задржавања у виду даноноћног кућног притвора уз коришћење електронске наруквице и забрану присуства литургији.

Митрополит је у суботу рекао да ће његова кућа бити претресена, јер је он под сумњом украјинских власти. Према његовим речима, оптужен је за "сарадњу са Русијом" и зато што је поглавара расколничке Православне цркве Украјине (ПЦУ) Епифанија назвао расколником.

"Чекају ме два анђела два безбедњака", рекао је митрополит Павле, показујући на двојицу представника Службе безбедности Украјине који су јуче дошли по њега и одвели га на суд.

"Боже чувај момке, дај им свако добро и имаће. Молим верни народ да направи пролаз да можемо да прођемо, немојте да правимо момцима проблем да буду кажњени. За себе се не бојим. Радује ме што ћу пострадати за Христа. Нек сте благословени", рекао је митрополит испред олтара пре него што је отишао на суд.

Прогон цркве нажалост није ништа ново, поражавајуће је што се исто ово дешавало у Украјини и Русији пре само неколико деценија. Цела руска земља, а и Украјина утопљена је у крви новомученика. Пре само 100 година и митрополита Владимира Богојавленског су исти "момци" извукли из исте Лавре и стрељали код зидина манастира, и исто је Свети Владимир, као и митрополит Павле, благосиљао своје прогонитеље пре своје смрти.

Многе породице у Русији и Украјини имају међу својим потомцима оне који су током двадесетог века страдали за православну веру, а то и није тако давно, дешавало се колико јуче и данас се понавља, написао је генерални директор канала "Спас" Борис Корчевников на Телеграму.

Актуелна ситуација око Кијевско-печерске лавре почела је обавештењем о раскиду уговора о закупу на неодређено време које је Министарство културе Украјине, које је под руководством државе, послало монасима УПЦ.

Монасима је наређено да напусте манастир до 29. марта. Притом, украјински министар културе и информација Олександар Ткаченко им је понудио да остану, али под условом да пређу у, како је и сам рекао, расколничку ПЦУ.

Комисија резервата требало је да почне са "одузимањем" објеката Лавре 30. марта, али верници два дана заредом нису дозвољавали њеним представницима да уђу на територију манастира. УПЦ је саопштила да комисија нема овлашћења да почне са радом, пошто нема одлуке суда.

Митрополит Павле је нагласио да око Лавре и вере не може бити компромиса и да ће братија остати до краја. Према његовим речима, уговор о закупу територије Лавре не може да се раскине једнострано, потребна је одлука суда, поднета је тужба о немогућности раскида уговора о закупу Привредном суду Кијева.

Кијев је у последњих годину дана организовао највећи талас прогона канонске УПЦ, која броји милионе верника. Уз подршку власти, расколничка православна црква Украјине пљачка цркве, националисти и расколници нападају свештенство и вернике, у црквама и манастирима се врше претреси свештеника и епископа.

Прошле недеље је Канцеларија високог комесара УН за људска права објавила извештај о слободи вероисповести у Украјини, у којем је изразила забринутост због дискриминације УПЦ.

image