Свет

Штрахе: Русија се не може бацити на колена

Бивши вицеканцелар Аустрије поручио да је резултат антируских санкција штета коју се Европљани нанели пре свега себи, као и да је ова ситуација "проклето опасна" јер угрожава добробит и лишава поверење људи у будућност
Штрахе: Русија се не може бацити на коленаwww.globallookpress.com © imago stock&people

Европа је преварена обећањем да ће Русија пасти на колена од последица санкција, заправо, Европљани су нанели штету пре свега себи, изјавио је бивши аустријски вицеканцелар Хајнц-Кристијан Штрахе, преносе "РИА Новости".

"Много тога смо прошли у последње време, пролазимо кроз санкције које су донете и које су нас обмануле да можемо нешто да добијемо тако што ћемо Русију бацити на колена. То апсолутно није случај", рекао је Штрахе на митингу у Бечу.

Он је указао на трговински суфицит Русије, чији су приходи ове године порасли са 100 милијарди на 220 милијарди долара и истакао да "нема говора о томе да се Русија баци на колена".

Према речима бившег вицеканцелара, као резултат антируских санкција, "ми сами себи наносимо штету, Аустрија је себи нанела штету".

"И видимо да расту цене струје и гаса, хране. Све више људи пати. Ово је питање социјалне правде. Људи не знају како ће моћи да се обезбеде током наредних месеци, а ми још нисмо достигли границу. Многи стручњаци упозоравају на претњу развоју који смо уочили ове године, као и да ћемо се у марту-априлу суочити са таласом банкрота", рекао је аустријски политичар.

Штрахе је ову ситуацију назвао "проклето опасном" јер угрожава добробит и лишава поверење људи у будућност.

"То може довести до тензија у друштву, што ми не желимо, а свако ко сноси политичку одговорност то треба да спречи", додао је он.

Јуче је одржан митинг у Бечу, на ком је од аустријских власти затражено да одбаце политику санкција ЕУ против Русије, као и да задрже потпуну неутралност земље и уложе напоре у борбу против илегалне миграције.

Од почетка руске специјалне војне операције у Украјини, Европска унија је увела осам пакета санкција Москви и сада припрема девети.

Како је истакао председник Владимир Путин, "политика обуздавања и слабљења Русије је дугорочна стратегија за Запад, али су санкције задале тежак ударац целокупној глобалној економији". Ипак, према речима шефа државе, "није било могуће нарушити финансијску стабилност земље, а сама Европа је зашла у ћорсокак санкцијама".

 

 

 

 

image
VV inauguration
banner