Свет

Украјинци кивни што деле Нобелову награду за мир с Русима и Белорусима

"Као да 'одрасли' Запад жели да нас децу затвори у исту просторију после свађе и нареди да се помиримо", каже главни уредник листа "Кијев индепендент"
Украјинци кивни што деле Нобелову награду за мир с Русима и Белорусима© Tanjug/AP Photo/ Markus Schreiber

Иако је норвешки Нобелов комитет хтео да, одлуком да овогодишњу награду за мир додели борцима за људска права с простора бившег СССР-а, пошаље сигнал да сукоб у Украјини мора да се оконча, украјинским лауреатима то се није допало. Не воле што су их ставили у исти кош с Белорусима и Русима, пише "Политико".

Иако су сва три добитника, Белорус Алес Бјаљацки, руска организација "Меморијал" и украјински Центар за грађанске слободе, ангажовани на истој ствари – против Русије – украјински активисти сматрају да се њихово деловање разликује од активности белоруских и руских "колега".

Помоћник украјинског председника Михаил Подољак пожалио се да је заједничка награда подстакла наратив Кремља о рату и Путинове тврдње о јединству руског и украјинског народа.

"Награђивање три организације за људска права из три земље не иде у прилог заштити мира, већ отворено промовише деструктивну тезу о истом озлоглашеном 'тројству словенских народа' о коме руска пропаганда непрестано говори у светском јавном мњењу", рекао је он за "Политико".

Подољак је истакао и да док су се Украјинци борили за опстанак, групе цивилног друштва у Русији и Белорусији у великој мери клониле су се акција против руско-украјинског сукоба.

"Ово је изузетно неосетљив потез у тренуцима када Руси убијају Украјинце уз помоћ Белоруса", ​​рекла је за "Политико" Олга Руденко, главни уредник листа "Кијев индепендент" и један од фаворита за Нобела за мир 2022, те додала да Украјинци не би имали ништа против да је свако од лауреата добио награду појединачно. Проблем лежи у томе што су сви стављени у исти кош и то у години када су ове три нације у војном сукобу.

"Као да 'одрасли' Запад жели да нас децу затвори у исту просторију после свађе и нареди да се помиримо", појаснила је Олга Руденко.

Александри Матвијчук, која је на челу награђеног украјинског Центра за грађанске слободе, чак је замерено што је примила награду с Белорусима и Русима јер је тиме починила својеврсну издају Украјине.

"Разумео сам реакцију наших људи. То је превише болно за њих, превише болно за мене", рекао је Матвијчук за "Политико". "Али морамо да искористимо сваку прилику, сваку награду да говоримо о Украјини, да изборимо правду."

Нобелова награда за мир уручена је лауреатима у суботу, 10. децембра, у Ослу.

Није ово први пут да се Нобел за мир претвори у инструмент подршке либералним снагама у светској политици, сада колективног Запада у обрачуну с Русијом.

Имајући у виду политички преврат у Украјини из 2014. године и покушај обојене револуције у Белорусији 2020, те западну антируску кампању, више су него јасни мотиви одлуке о добитницима овогодишње Нобелове награде за мир.

image