Свет

Амбасадору Ирана забрањено да присуствује додели Нобелове награде

Нобелова фондација објавила да амбасадор неће бити позван због "озбиљне и ескалирајуће ситуације" у Ирану
Амбасадору Ирана забрањено да присуствује додели Нобелове наградеwww.globallookpress.com © Steffen Trumpf

Амбасадор Ирана неће моћи да присуствује церемонији доделе Нобелове награде у Стокхолму због "озбиљне и ескалирајуће ситуације" у Ирану, саопштила је данас приватна фондација која управља престижном наградом.

Раније ове недеље, изасланицима Русије и Белорусије забрањено је да присуствују свечаном догађају због сукоба у Украјини, подсећа АП.

Фондација позивнице уручује и лидерима свих партија у шведском парламенту, са изузетком Шведских демократа, који нису позвани због својих антиимигрантских ставова.

"Верујемо да, у складу са озбиљном и ескалирајућом ситуацијом, иранском амбасадору не треба уручити позивницу за церемонију доделе Нобелове награде", саопштила је Нобелова фондација.

Иран већ дуже од месец дана потресају протести, који су избили након смрти двадесетдвогодишње Махсе Амини у притвору. Она је приведена од стране такозване "полиције за морал" зато што није носила хиџаб у складу са прописима.

Традиционално, амбасадорима у Шведској се додељује позивница за годишњи догађај који се одржава 10. децембра.

Нобелова награда додељује се 10. децембра, када се обележава годишњица смрти шведског проналазача и оснивача награде Алфреда Нобела, који је умро 1896. године.

image