Свет

"Јурејжан тајмс": Кина је спремна за сукоб на Тајвану - а САД?

Учестале војне вежбе кинеске војске у близини острва указују да Пекинг не само да није отписао могућност војног сукоба на Тајвану, већ да је за њега и те како спреман
"Јурејжан тајмс": Кина је спремна за сукоб на Тајвану - а САД?www.globallookpress.com © Yu Hongchun/XinHua

Учестале војне вежбе кинеске војске у близини Тајвана указују да је Пекинг спреман да, уколико то буде било потребно, примени војну силу не би ли вратио Тајван, али и да би такав сценарио врло вероватно подразумевао победу Кине чак и у случају мешања САД, оцењује се у анализи "Јурејжан тајмса".

Посета председнице Представничког дома САД Ненси Пелоси Тајвану почетком августа била је важна прекретница за ситуацију у Тајванском мореузу, пошто је наговестила да би Вашингтон могао да прекорачи оно што Пекинг сматра "црвеним линијама" када је у питању тзв. независност Тајвана.

Након Пелосине посете, Кина се упустила у интензивне војне вежбе у близини острва, што су тајвански званичници назвали "припремом за блокаду", како је недавно указао Ројтерс.

Команда источне војне области Народноослободилачке армије (ПЛА) том приликом је саопштила да је сврха маневара "строго одвраћање САД и Тајвана који настављају са политичким триковима и подривају мир и стабилност широм Тајванског мореуза."

Вежбе су такође служиле идентификовању и уклањању потенцијалних слабих тачки у дејствовању кинеске војске, укључујући ту искрцавање из амфибија, противваздушну одбрану, извиђање, комуникацију, сигнализацију и ваздушну доминацију, указује "Јурејжан тајмс".

Даље, чињеница да су се вежбе наставиле месецима након Пелосине посете указује да је Кина и те како спремна за могући окршај са снагама САД и Тајвана.

Најскорија кинеска војна деловања

Деловање кинеске војске поготово се дало приметити крајем претходног месеца. ПЛА је послала 12 летелица (укључујући пет H-6K бомбардера) и четири брода ка Тајвану, док су наредног дана у јужни део тајванске ваздушне зоне ушла четири ловца Ј-10, један дрон BZK-005, као и противподморнички авион Y-8Q (такође познат под ознаком KQ-200).

Команда јужне војне области Народноослободилачке армије показала се као кључна за потенцијалну кинеску војну интервенцију на Тајвану, пошто би управо из тог правца војска САД могла да покуша да разбије кинеску блокаду острва, указује се у анализи.

"Јурејжан тајмс" подсећа да је прошлог четвртка Источна флота кинеске војске тестирала амфибијски носач хеликоптера типа 075 уз пратећа испитивања оружја у Источном кинеском мору.

Истог дана, "Саут Чајна морнинг пост" је известио да су кинески маринци, које описује као "кључне за било какав напад на Тајван", започели у интензивне вежбе.

Маневри кинеских маринаца одвиле су се на мору, копну и у ваздуху, комбинујући неколико типова задатака попут "отклањања препрека, извиђачких мисија и јединственог деловања у оквиру батаљона."

У вежбе је било укључено и "десетине оклопних амфибија и десантних бродова, док су хеликоптери вршили извиђање, а ударне јединице вежбале инфилтрирање и нападање непријатеља с леђа."

Како наводи "Јурејжан тајмс", кинеске војне летелице последњи пут су ушле у тајванску ваздушну зону 8. децембра, када су четири вишенаменска борбена авиона J-10s и један извиђачки дрон CH-4 прелетели преко северног дела острва, четири ловца Ј-16s у централном региону и један транспортни авион Y-8 ASW и једна беспилотна летелица BZK-005.

Ко је спреман за сукоб – а ко није?

Директор Пацифичког форума, института за истраживање међународних односа у Индо-Пацифику, Џон Хемингс изјавио је током онлајн излагања на Институту Хадсон да кинески председник Си Ђинпинг има "врло јасан временски оквир" за присаједињење Тајвана, и додао да примена кинеске војне силе није искључена, иако се Пекинг званично залаже за решавање проблема дипломатским путем.

Он је такође указао да се војне припреме САД за могућу интервенцију на Тајвану не одвијају довољно брзо, те да Вашингтон не би био у стању да успешно одговори на потенцијални кинески напад.

Сличну слику пружају симулације конфликта које последњих година спроводе амерички аналитички центри Ранд корпорација и Центар за стратешке и међународне студије, које указују да би могући сукоб подразумевао разорне поразе за САД и Тајван, или, пак обостране тешке губитке који се не би могли надоместити "годинама".

Желе ли САД да се мешају?

Иако је тренутни лидер републиканске мањине Представничком дому Кевин Макарти изразио невољност да настави са помагањем Кијеву у сукобу у Украјини, његов став према Тајвану и Кини је потпуно другачији.

"Јурејжн тајмс" наводи да је Макарти обећао да ће наоружавати Тајван и чак отићи у личну посету уколико буде изабран за председника Представничког дома почетком 2023. године.

Будући да у редовима званичника САД са различитим политичким позадинама влада много мања неусаглашеност када је у питању Кина него када је реч о Русији, Пекинг је спреман за могућу војну или дипломатску ескалацију у западном Пацифику, указује "Јурејжан тајмс".

image
VV inauguration
banner