Русија

Упозорење Думе: Украјинци би за празнике могли да нападну Крим америчким ракетама

Непријатељ жели да пробије штит ПВО на Криму како би могао да нападне стратешки важне објекте, објаснио је генерал-мајор резерве Леонид Ивљев
Упозорење Думе: Украјинци би за празнике могли да нападну Крим америчким ракетамаwww.globallookpress.com © Defense Ministry/Keystone Press Agency

За време мајских празника и инаугурације председника Русије, украјинска војска може поново да покуша да нападне руско полуострво америчким оперативно-тактичким ракетама проширеног домета АТАКМС, упозорио је посланик Државне думе са Крима, генерал-мајор резерве Леонид Ивљев.

"Непријатељ је прошле ноћи напао Крим, испустивши 12 АТКМС ракета. Његов циљ су аеродроми. Системи ПВО су уништили ракете", рекао је Ивљев.

Непријатељ жели да пробије штит ПВО на Криму како би могао да нападне стратешки важне објекте, објаснио је руски посланик.

"Наш задатак је да онемогућимо план непријатеља", закључио је Ивљев.

Украјинска војска најинтензивније ударе изводи на црквене празнике. У ускршњој ноћи у априлу 2023. године, за време Васкршње литургије, украјинска војска гађала је Саборни храм Преображења Господњег у центру Доњецка.

У тренутку гранатирања у храму је било неколико десетина верника, једна особа је погинула, а седморо људи повређено, међу којима је био и свештеник.

У првој години Специјалне војне операције (2022) украјинска војска је гађала православни храм Светог Владимира и школу у Јасиноватој у Доњецкој Народној Републици.

Такође, украјинска страна је одбила предлог руске стране да се за време божићних празника 2023. године на 36 сати обустави сукоб, назвавши га "циничном замком".

Руска војска је, без обзира на то, обуставила сукоб у подне на Бадње вече 2023. године који је трајало до поноћи између седмог и осмог јануара.

image