Свет

У Молдавији људи немају ни за млеко

Прокремљовска реторика расте јер грејање и храна постају недоступни, пише британски "Гардијан"
У Молдавији људи немају ни за млеко© Tanjug/AP Photo/Aurel Obreja, File

Рекордна инфлација у Молдавији и несташице струје довеле су до великог народног незадовољства, док неки опозициони политичари, пре свега партија Шор криве владу за економске потешкоће и тврде да је неопходно успоставити ближе везе с Русијом, пише британски лист "Гардијан".

Шор је у новембру већ организовао антивладине, проруске протесте у центру Кишињева на којима се окупило на десетине хиљада грађана.

Представници Шора из централне Молдавије састали су се у септембру са званичницима руске Думе у Москви не би ли тражили окончање руског ембарга на молдавско воће за њихов округ Орхеј, као и посебан локални споразум о гасу.

Инфлација у Молдавији износи 35 одсто, што је директна последица немогућности увоза руских енергената од којих ова земља много зависи. Зато је цена гаса и струје сада чак шестоструко виша у односу на прошлу годину.

Иначе, током новембра Молдавија је куповала скоро 90 одсто електричне енергије од Румуније, након што је престало снабдевање из отцепљеног региона Придњестровља који подржава Русија. Румунија је 3. децембра први пут извезла гас у Кишињев. Међутим, и та европска земља се бори да покрије сопствене потребе.

Молдавски министар спољних послова Нику Попеску процењује да ће за набавку алтернативних енергената за зимске потребе бити неопходно више од милијарду евра, док је влада до сада успела да прикупи трећину износа од својих партнера из ЕУ.

Инфлација је узроковала да се цене производа удвоструче,  продаја намирница се преполовила. Према истраживањима јавног мњења, више од 40 посто Молдаваца се бори са основним трошковима живота, док додатних 21 одсто људи не може да приуштити ни најосновније потребе, нпр. да купи млеко.

Уз све наведено, новембарске анкете су показале пад подршке јавности интеграцији са ЕУ, при чему је 50 одсто Молдаваца гласало за чланство, у односу на 65 посто у лето 2021.

"Требало би да останемо неутрални", каже 34-годишња Молдавка, критикујући став владе, односно њену осуду руске акције у Украјини.

"Наши производи су ишли у Русију, а гас и струја су тада били јефтинији", закључује она.

image