Свет

Маск: Бивши цензор Твитера промовисао сексуализацију деце?

Нови власник платформе објавио је део спорне докторске тезе некадашњег шефа за безбедност и поверење
Маск: Бивши цензор Твитера промовисао сексуализацију деце?Getty © Christian Marquardt - Pool/Getty Images

Упозорава ли Илон Маск на притајене педофилске претње или наставља "вишегодишњи образац узнемиравања неистомишљеника", како то оцењује "Вашингтон пост".

Зависи кога питате.

За грађане конзервативнијих схватања чији "радари" одмах хватају сигнале за опасност, Маскова упозорења су сасвим легитимна, док либерали имају много тога да им замере.

А Масков најновији грех јесте то што је упро прстом у некадашњег цензора Твитера, односно шефа мреже за "поверење и безбедност" Јоела Рота (који је иначе хомосексуалац) и оптужио га да се залаже за сексузализацију деце.

Нови власник платформе поделио је део Ротове докторске тезе у којој стоји да малолетницима, који како тврди, ионако користе апликацију за геј мушкарце "Грајндер", треба понудити верзију одговарајућу за њихов узраст што би наводно била помоћ ЛГБТ младима.

"Изгледа да се Јоел у докторској тези залаже за то да се деци омогући приступ интернет услугама за одрасле", написао је Маск, док је "Дејли мејл" оценио да је он овако "неосновано имплицирао да Рот има попустљив поглед на педофилију".

"Вашингтон пост" је такође био благонаклон према некадашњем шефу за безбедност и поверење у "Твитеру".

"Рот је у тексту сугерисао да би апликација за геј састанке 'Грајндер' требало да усвоји безбедносне стратегије како би се прилагодила тинејџерима који је користе, уместо да их у потпуности истера са платформе", бране и они Рота.

Али, Маску је још нешто било спорно. 

Реч је о Ротовом твиту из 2010. у коме пише: "Могу ли средњошколци да дају информисани пристанак на секс са својим наставницима?"

Он је уз ту објаву додао и текст под насловом "Секс ученика и наставника - када је ок?"

"Ово објашњава много тога", написао је нови власник "Твитера".

Епилог читаве препирке око тога да ли је овде било промоције сексуализације деце јесте то што је некадашњи шеф Твитера наводно, после бујице напада и претњи, морао да се исели са имања у Ел Сериту где је живео  са својим десет година старијим партнером Николасом Мадсеном.

Ко је Јоел Рот?

Рот је иначе као шеф одељења за за поверење и безбедност у "Твитеру" био укључен у многе одлуке платформе о томе које постове треба уклонити, а које налоге суспендовати.

Део његове комуникације са другим званичницима платформе објављен је и у оквиру "Твитер докумената", односно серије твитова новинара Мета Таибија и Барија Вајса о цензури неистомишљеника на овој мрежи.

Не чуди што је он, као један од најпознатијих руководилаца мреже, постао симбол за цензуру објава које нису у складу са преовлађујућим либералним наративом и идеалном везом без трзавица са демократском владом која је и сама наручивала уклањање садржаја који јој не одговарају.

Рот је био један од малобројних највиших руководилаца који су преживели прве недеље Масковог преузимања компаније у којима је отпуштено око 75 одсто запослених.

Отказ је на крају дао сам, почетком месеца.

image