Свет

Бивши власник "Твитера" открива: Све је било јасно кад смо угасили Трампа

Дозволити влади или неколицини корпорација да управљају јавним разговором је пут ка централизованој контроли, навео је Џек Дорси
Бивши власник "Твитера" открива: Све је било јасно кад смо угасили ТрампаGetty © Justin Sullivan

Реагујући на објављена "Твитер документа", бивши власник те друштвене мреже Џек Дорси навео је да су компаније добиле превише моћи и да му је то постало јасно оног тренутка када jе Tвитер суспендоваo налог тадашњег америчког председника Доналда Трампа.

Он је истакао да је компанија урадила праву ствар из пословног угла, али погрешну за Интернет и друштво.

"И даље верујем да није било зле намере или скривених планова, као и да су сви деловали у складу са најбољим информацијама које смо имали у то време", написао је Дорси на свом блогу и признао да су направљене грешке.

Он је додао да "Твитеру" не би било потребно "ново ресетовање" које подржава, да се компанија, док ју је он водио, окренула "апсолутној транспарентности".

Дорси је истакао да се залаже за принцип да само онај који је креирао одређени садржај треба да има могућност да исти и уклони.

"Владе желе да обликују и контролишу јавни разговор, и користиће све методе које су им на располагању да то учине, укључујући и медије. А моћ коју корпорација има да уради исто - константно расте. Кључно је да људи имају алате да се томе одупру и да су ти алати у власништву људи. Дозволити влади или неколицини корпорација да управљају јавним разговором је пут ка централизованој контроли", написао је он и додао да уклањање и суспензија садржаја не би требало да буду могући.

"Проблем је у томе што једна особа постаје одговорна за оно што је доступно и видљиво", навео је Дорси и упозорио да то може довести до веће контроле влада и корпорација широм света над садржајем који се објављује на друштвеним мрежама.

Он је написао да му је жао што раније није инсистирао на томе да "Твитер" буде "непријатно транспарентан" у својим акцијама јер верује да једино апсолутна транспарентност може да изгради поверење.

Подсетимо, управо у време док је Џек Дорси био власник Твитера, та друштвена мрежа је цензурисала причу "Њујорк поста" о лаптопу Хантера Бајдена, укинула је налог америчког председника Доналда Трампа и у сарадњи са Демократском партијом радила је на сузбијању и цензурисању конзервативних твитераша.

image