Свет

Бивши директор ЦИА: Америка преко Украјине доказује моћ

Дејвид Петреус поручио да Украјина добро користи помоћ, те да сада има "војску која је већа и способнија од руске"
Бивши директор ЦИА: Америка преко Украјине доказује моћwww.globallookpress.com © I-Images

Бивши директор ЦИА генерал Дејвид Петреус изјавио је за "Фокс њуз диџитал" да је "воља" САД да предњаче на светској сцени врло важна током руско-украјинског сукоба и након америчког повлачења из Авганистана.

"Зато је подршка Украјини толико важна, посебно након повлачења из Авганистана – да покаже да САД могу да воде свет, те да ће то наставити да раде", рекао је Петреус.

Петреус је изјавио да су САД већ дале "запањујућу количину" помоћи Украјини, укупно више од 19 милијарди долара у оружју и 13 милијарди долара економске помоћи.

Генерал је рекао и да Украјина добро користи ту помоћ, те да сада има "војску која је већа и способнија од руске".

"Имајте на уму, Украјина је потврдила ону стару хладноратовску изреку да 'ако се види, може се и погодити, а ако може бити погођена, може се и убити'. Размислите о томе у позоришту где се све може видети и где постоје огромне рањивости", рекао је Петреус.

"Зато морамо бити сигурни да радимо на трансформацији тог позоришта и капацитета услуга на начин који подржава одвраћање. А одвраћање, наравно, почива на процени ваших способности од потенцијалног противника, односно ваше спремности да их упослите", рекао је он.

"Морамо да обезбедимо да не постоји сумња у способности, и на ту тему имамо много посла, а овај буџет ће помоћи у томе", рекао је Петерус, имајући у виду доношење годишњег акта националне одбране.

Бивши директор ЦИА изјавио је и да поред повећања помоћи Украјини, приоритети НДАА морају бити и јачање "основне снаге" и "воље" америчке војске да се бори против Кине.

Генерал је за "Фокс њуз диџитал" рекао да је "најважнији" за земљу однос Сједињених Држава и Запада према Кини и целом Индо-Пацифику, укључујући "трансформацију" способности војних служби и јачање "воље" САД.

Дејвид Петреус је један од директора ККР фонда који је мањински сувласник "Јунајтед групе" у чијем су власништву телевизије Н1 и Нова С, као и листа "Данас".

Са места директора ЦИА отишао је након секс скандала, тачније након што је оптужен да је државне тајне одавао љубавници. 

image