Свет

Тензије на Корејском полуострву: Пјонгјанг тестирао две балистичке ракете, Сеул нервозан

Северна Кореја наставља са тестирањем
Тензије на Корејском полуострву: Пјонгјанг тестирао две балистичке ракете, Сеул нервозанwww.globallookpress.com © Kim Jae-Hwan/Keystone Press Agency

Северна Кореја је у недељу испалила две балистичке ракете ка мору код источне обале Корејског полуострва, саопштили су Сеул и Токио, што је навело канцеларију председника Јужне Кореје да "снажно осуди" Пјонгјанг због ескалације тензија.

Заједнички начелник штаба Јужне Кореје (ЈЦС) саопштио је да су две ракете средњег домета летеле око 500 километара.

Заменик јапанског министра одбране Тоширо Ино рекао је да се чини да су пројектили пали изван јапанске ексклузивне економске зоне (ЕЕЗ) и да није било извештаја о штети, преноси Ројтерс.

"Севернокорејске балистичке ракете лансиране су под стрмим угловима и слетеле у Источно море“, наводи се у саопштењу ЈЦС. "Обвештајне службе Јужне Кореје и Сједињених Држава спроводе детаљну анализу, узимајући у обзир недавне трендове у вези са развојем ракета Северне Кореје", додаје се у саопштењу.

Јужна Кореја је сазвала састанак Савета за националну безбедност (НСЦ) због лансирања ракета и "најоштрије осудила" ескалацију тензија на Корејском полуострву, саопштено је из канцеларије председника Јужне Кореје.

Председнички кабинет је додао да би континуиране провокације Севера и развој нуклеарног оружја и пројектила додатно угрозили режим у Пјонгјангу.

Ново лансирање пројектила уследило је само неколико дана након што је Северна Кореја тестирала мотор на чврсто гориво великог потиска за који стручњаци кажу да ће омогућити брже и мобилније лансирање балистичких пројектила, јер настоји да развије ново стратешко оружје и убрза своје нуклеарне и ракетне програме.

Тест, који је надгледао лидер Ким Џонг-ун, спроведен је у четвртак на севернокорејском сателитском лансирном полигону "Сохае" који је коришћен за тестирање ракетних технологија, укључујући ракетне моторе и свемирска лансирна возила, известила је државна новинска агенција КЦНА.

Северна Кореја је, упркос међународним забранама и санкцијама, ове године спровела већлики број ракетних тестова, укључујући пробу интерконтиненталне балистичке ракете (ИЦБМ) која је способна да стигне до копна САД. Пројектил је слетео на само 200 километара од Јапана

image