Свет

Холандија ће се извинити због учествовања у трговини робљем

Овај потез би могао да доведе до новог преседана у Европи, пише "Блумберг"
Холандија ће се извинити због учествовања у трговини робљемwww.globallookpress.com © ZUMAPRESS.com/Paulo Amorim

Холандија је на корак од тога постане прва западна држава која се извинила због своје историјске улоге у трговини робљем.

Очекује се да ће извињење упутити премијер земље Марк Руте током данашњег говора у Хагу, а он ће наводно покренути фонд од 200 милиона евра за подизање свести о наслеђу ропства и за борбу против "расизма и ксенофобије".

Одлука би могла да постане нови преседан у Европи, где су бивше колонијалне силе до сада избегавале да се у потпуности обрачунају са својом улогом у трговини робљем, пише "Блумберг".

Међутим, критичари тврде да је касно и да овај потез неће утицати на недавни скандал везан са институционални расизам у земљи.

Једно истраживање показало је да је одређени број запослених црнаца у холандском министарству спољних послова више пута назван "мајмунима" и "бокитосима", како се звала горила која је 2007. године побегла из зоолошког врта у Холандији. Други су називани "црнчугама" и "крампусима".

Холандија је одиграла кључну улогу када је реч о ропству у Суринаму, Бразилу, на Карибима, у Јужној Африци и Азији.

Градоначелник Амстердама се прошле године извинио због учешћа тог града у ропству, а за њим су то учиниле и Холандска централна банка и банка "АБН Амро".

image