Свет

Луизијана забранила ТикТок на свим уређајима Стејт департмента

Употребу ТикТок-а на државним уређајима већ забраниле неке америчке државе, међу којима су Алабама, Џорџија, Ајдахо, Мериленд, Северна Дакота, Тексас и Јута
Луизијана забранила ТикТок на свим уређајима Стејт департментаGetty © Sean Gallup / Staff

Државни секретар америчке државе Луизијане Кајл Ардоин забранио је апликацију ТикТок на свим уређајима Стејт департмента.

Републиканац Ардоин позвао је гувернера Луизијане Џона Бел Едвардса да следи његов пример и одмах забрани коришћење популарне апликације за дељење видео записа на свим уређајима државне владе.

"Као државни секретар имам озбиљну одговорност да заштитим личне податке бирача, због чега сам предузео корак да забраним коришћење ТикТок-а на свим уређајима које поседује или изнајмљује моја институција", рекао је Ардоин у писму упуцћеном гувернеру.

Из Ардоинове канцеларије рекли су за АП да до данас поподне нису добили одговор од гувернера.


Едвардс има верификован налог на ТикТок-у који је углавном користио да подстакне становнике да приме вакцину против короне.

Употребу ТикТок-а на државним уређајима већ су забраниле неке америчке државе, међу којима су Алабама, Џорџија, Ајдахо, Мериленд, Северна Дакота, Тексас и Јута.

Амерички Сенат усвојио је 2020. године закон о забрани ТикТок-а, али тај закон никада није прошао у Представничком дому.

Други нацрти закона за регулисање или забрану ТикТок-а и других апликација такође су на чекању у Конгресу.

Оружане снаге САД забраниле су ту апликацију на војним уређајима због страха да кинеска влада добија приступ поверљивим информацијама путем апликације и да би могла да их користити за ширење дезинформација или пропаганду.

Главни оперативни директор ТикТок-а са седиштем у Лос Анђелесу Ванеса Папас рекла је да компанија штити све податке америчких корисника и да званичници кинеске владе немају приступ тим подацима.

ТикТок је у власништву кинеске компаније "Бајт денс".

image
VV inauguration
banner