Свет

Војне вежбе Русије и Кине: Заједничким снагама до очувања мира

У светлу америчког промовисања "Индо-пацифичке стратегије", јапанског одустајања од доктрине самоодбране и тензија око Тајвана, Пекинг и Москва морају да покажу да су способне да чувају мир и стабилност у региону, сматрају стручњаци
Војне вежбе Русије и Кине: Заједничким снагама до очувања мираwww.globallookpress.com © © via www.imago-images.de

Тачно у подне ратни бродови оружаних снага Кине и Русије састаће се у Источном кинеском мору и оформити заједничку флотилу, јавила је Кинеска централна телевизија дан уочи почетка одржавања великих заједничких вежби Москве и Пекинга.

Заједничке поморске вежбе Русије и Кине у Источном кинеском мору, које су почеле данас и трајаће наредних недељу дана, имају за циљ да прикажу способност две земље да се суоче са поморским безбедносним претњама и чувају мир и безбедност у времену када Сједињене Америчке Државе промовишу "Индо-пацифичку стратегију", а Јапан напушта војну доктрину искључиве самоодбране, пише кинески "Глобал тајмс".

Кинеско Министарство одбране саопштило је да се ради о редовним годишњим вежбама које ће бити одржане у територијалним водама између Џоушана и Тајџоуа, као и да оне представљају продубљивање стратешке сарадње две земље.

У тексту се подсећа да су заједничке поморске вежбе Кине и Русије прошле године одржане у Јапанском мору, у близини залива Петар Велики, ранијих година обухватале су маневре попут оног у Жутом мору, да би ове године место одржавања било Источно кинеско море.

Војни експерт са којим је разговарао "Глобал тајмс" објаснио је да таква ротација из године у годину омогућава кинеској и руској морнарици да боље упознају територијалне воде једне других и постигну најбоље резултате обуке. Према мишљењу овог стручњака, то је и доказ међусобног поверења две стране.

Такође, ово није прва заједничка поморска вежба ове године. У септембру, кинеска морнарица учествовала је у руској војној вежби "Восток 2022" и придружила се руским ратним бродовима у заједничкој патроли у Пацифичком океану. Од 2021. године, две морнарице организовале су две такве заједничке поморске патроле.

У светлу заједничке војне вежбе, односно њеног значаја, кинески медиј подсећа да је Јапан недавно ревидирао своје одбрамбене стратегије, напуштајући послератну војну доктрину самоодбране и објављујући намере да се оспособи за превентивне ударе и набавку крстарећих ракета. "Уље на ватру", према оцени портала, доливају и западни званичници који, након посете председавајуће Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси у августу, настављају своје посете Тајвану како би испровоцирали Кину када је реч о њеним основним интересима. Истиче се и да САД не престају да продају наоружање острву што доприноси подизању тензија.

"Заједничке руско-кинеске вежбе нису усмерене према трећој страни, али ако се неке стране осећају 'прозваним', нека им буде", каже саговорник портала.

Вежбе две поморске силе обухватиће заједничке ракетне и артиљеријске нападе на мете у ваздуху, артиљеријско гађање мета у мору, против-подморничке операције са употребом оружја, заједничку блокаду и спасавање, саопштиле су оружане снаге две земље. Оваква вишенаменска вежба покрива све основне елементе модерне поморске битке, рекао је војни стручњак који није желео да буде именован за кинески медиј.

Он је додао да то што у заједничким вежбама учествује понос руске Пацифичке флоте крстарица "Варјаг", као и што ће у њој бити ангажоване подморнице војске Народне Републике Кине, о којима се не зна много, показује висок ниво сарадње и поверења између морнарица две земље.

Морнарица Народне Републике Кине, паралелно са заједничком вежбом са Русима, одржава још једну војну вежбу у западном Пацифику, барем су тако аналитичари протумачили присуство великог броја борбених пловила, укључујући носач авиона "Љаонинг" и три велика разарача у овим водама. Јапанско министарство одбране пријавило је и прелет два бомбардера Х-6Ј из Источног кинеског мора у западни Пацифик, у близини локације носача.

Према мишљењу стручњака, ово би могло да покаже да кинеска морнарица има довољно војних и организационих способности да одржи две паралелне војне вежбе на мору, али и да то значи да у стварном оружаном конфликту, може да буде ангажована истовремено у више региона са више непријатеља.

image