Свет

Белгијски суд одлучио: Грчка европосланица оптужена за корупцију у притвору још месец дана

Њен адвокат рекао је да је она "забринута и потресена" издајом њеног партнера, такође оптуженог, Франческа Ђорђа
Белгијски суд одлучио: Грчка европосланица оптужена за корупцију у притвору још месец данаwww.globallookpress.com © IMAGO/Giannis Panagopoulos / Eur

Белгијски суд одлучио је данас након саслушања да ће бивша потпредседница Европског парламента, Гркиња Ева Каили (44), бити задржана у притвору још месец дана.

Адвокати грчке европосланице осумњичене за један од највећих корупционашких скандала у ЕУ претходно су затражили њено ослобађање из затвора те да јој се додели уређај за праћење.

Одбрана сада има 24 сата да уложе жалбу на ову одлуку, а ако то одлуче, Каили ће се појавити пред Апелационим судом у Бриселу у року од 15 дана, преноси "Јуроњуз".

Она и други европски парламентарци доведени су у везу са корупцијом и примањем мита од стране катарских лобиста.

Адвокат најистакнутије фигуре корупцијског скандала, Михалис Димитракопулос, новинарима у Бриселу рекао је да је она "забринута и потресена" издајом њеног партнера, такође оптуженог, Франческа Ђорђија.

"Ствари су тешке, али имамо врло јаке правне аргументе за ослобађање", појаснио је адвокат и додао да не постоји опасност да Каили побегне и да није ни у позицији да уништити доказе.

Каили је ухапшена 9. децембра када је белгијска полиција претрагом бројних адреса пронашла 1,5 милиона евра у готовини. Убрзо је оптужена и од тада се налази у притвору.

Међу осумњиченима су још три особе, партнер грчке европарламентарке, челник невладине организације која је наводно коришћена за усмеравање мита, те бивши европарламентарац који је постао лобиста. Сви споменути су Италијани и такође су у притвору.

Оптужени су за корупцију, прање новца и удруживање у криминалну организацију.

Белгијски судија одобрио је хапшење и притварање Каили на основу тога што је наводно ухваћена с великом количином готовине, због чега се није могла позвати на заступнички имунитет.

Адвокати еврозаступнице су негирали да је она примала новац од Катара у замену за утицај на одлуке које се тичу те земље у Европском парламенту.

Катар такође пориче оптужбе за подмићивање и упозорава да би наставак повезивања те заливске земље са скандалом могао да "негативно" утиче на везе с Европском унијом и снабдевање гасом.

image
VV inauguration
banner