Свет

Сенат САД усвојио закон о потрошњи вредан 1,7 билиона долара

Нацрт буџета предвиђа 858 милијарди долара за потребе одбране САД, као и 47 милијарди намењених Украјини и савезницима Вашингтона у НАТО-у
Сенат САД усвојио закон о потрошњи вредан 1,7 билиона долара© Tanjug/AP Photo/Matt Rourke

Амерички Сенат одобрио је закон о потрошњи од 1,7 билиона долара за фискалну 2023. годину, који укључује додатну помоћи Украјини и више издвајања за одбрану.

Сенатори су већином (са 68 гласова "за" и 29 гласова "против") усвојили нацрт буџета од 4.155 страница. Он ће сада ићи на разматрање у Представнички дом, након чега би требало да га потпише председник Џозеф Бајден, што мора да уради сутра пре поноћи како би се избегла делимична обустава рада владе.

Нацрт буџета предвиђа 858 милијарди долара за потребе одбране САД, као и 47 милијарди намењених Украјини и савезницима Вашингтона у НАТО-у, јавља "Блумберг".

Део републиканаца у Представничком дому, укључујући лидера странке Кевина Макартија, изразили су неслагање са предлогом документа. Они су позвали на алтернативни предлог закона којим би се рад владе продужио на кратак период, како би са радом почео нови сазив Конгреса, када ће републиканци и званично имати већину у Доњем дому.

Усвајање закона представља победу и за демократе, које су страховале од смањења потрошње, али и за лидера републиканаца у Сенату Мича Меконела, који је желео да обезбеди повећање средстава за војску и Украјину.

Бела кућа је у међувремену саопштила да подржава предлог закона о буџету и позвала Конгрес да га усвоји што је пре могуће.

image