Свет

Ледено Бадње вече у САД: Невреме односи људске жртве

Чак 1,8 милиона домаћинстава и предузећа у САД рано јутрос остало је без струје, за дан је отказано више од 2.000 летова, а у појединим градовима очекују се рекордно ниске температуре
Ледено Бадње вече у САД: Невреме односи људске жртвеGetty © Scott Olson / Staff

Екстремно хладно време праћено обилним снежним падавинама и јаким ветром у већем делу Сједињених Америчких Држава изазвало је нестанак струје у деловима земље, отказивање летова и бројне саобраћајне удесе на путевима. Хладни талас однео је и људске жртве.

За житеље више америчких градова, од Пенсилваније до Џорџије, биће ово вероватно најхладније Бадње вече откако се бележе временске прилике, пренео је Ројтерс. Према временској прогнози, у Питсбургу ће се жива у термометру спустити на чак минус 13 степени Целзијуса, док се за Вашингтон предвиђа најнижа температура још од 1989. године.

У леденом дану било је више саобраћајних удеса, а према извештају Си-Ен-Ен-а најмање 14 људи умрло је у несрећама повезаним са екстремним временским приликама.

Најмање петоро људи преминуло је у петак од последица веома хладног времена, а у Кентакију су потврђена три смртна случаја која се такође доводе у везу са временским приликама.

У великом ланчаном судару у којем је учествовало 50 возила на аутопуту у држави Охајо погинуло је двоје људи, а због снежне мећаве у Толеду возачи су морали да буду евакуисани из возила како се не би смрзли.

Због "дубоког" минуса, комбинованог са јаким ветром и великим снежним наносима, проблема има и на електроенергетској мрежи. Она је преоптерећена како због оштећења на далеководима тако и због повећане потрошње како би се домови угрејали, па је чак 1,8 милиона домаћинстава и предузећа у САД рано јутрос остало без струје.

Такође, данас је отказано готово 2.000 летова, док је дан раније отказаних било више од 5.000.

 

image