Свет

Папа Франциско: Живимо у свету гладном мира

У традиционалној божићној поруци поглавар Римокатоличке цркве позвао је на тренутни прекид рата, заустављање крвопролића у свету и већу солидарност међу људима
Папа Франциско: Живимо у свету гладном мира© Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

Ледени ветрови рата наносе ране данашњем човечанству и резултат су стварности у којој владају похлепа, гордост, жеља за моћи, хипокризија које одвајају од милости Божића и блокирају пут ка миру, рекао је папа Франциско обраћајући се верницима који данас славе Божић по грегоријанском календару, али и светској јавности.

"Исус Христ је пут мира, његовим рођењем, страдањем, смрћу и васкрсењем отворио нам је пут из света који је затворен у себе и притиснут мрачним сенкама непријатељства и рата у свет који је отворен и слободан да живи у братству и миру. Следимо тај пут", навео је поглавар Римокатоличке цркве упутивши традиционалну божићну поруку и благослов "Граду и свету" са терасе базилике Светог Петра у Ватикану.

Папа је позвао све да спознају "лица наше украјинске браће и сестара који пролазе кроз таму и хладноћу ове године", као и да пруже конкретну помоћ онима који су у невољи. Он је још једном апеловао на тренутни прекид рата.

"Глад за миром" огромна је и у другим деловима света у ситуацији коју је поглавар Римокатоличке цркве и раније називао трећим светским ратом. Он је у божићној посланици истакао да у Сирији људи и даље трпе последице дугогодишњих сукоба, као и да је у Светој земљи последњих месеци забележен пораст насиља и више жртава, заложивши се за што скорије обнављање дијалога између Израела и Палестине. Међународну заједницу позвао је да помогне Либану у борби да преживи, помолио се за трајни мир у Јемену, помирење у Мијанмару и Ирану и прекид свих крвопролића.

Упозорио је и да се погоршала ситуација са глађу у свету, а вернике позвао на већу солидарност.

"Божић нам показује једноставност Бога који се открива не мудрима и интелигентнима, него оним малима, онима чистог и отвореног срца. Дозволимо себи да нас дубоко дирне љубав Божја. И следимо Христа, који је стргнуо славу са себе како би нам омогућио да суделујемо у његовој пуноћи", рекао је папа Франциско.

image