Свет

Кинеске технологије опасније за Немачку од Путиновог гаса

Због зависности од кинеских технологија, немачке компаније извршиће огроман притисак на политичаре, упозорава немачка штампа
Кинеске технологије опасније за Немачку од Путиновог гасаwww.globallookpress.com © Jens Krick

Немачка безбедност је угрожена због зависности од кинеских технологија, као што је била зависна од руског гаса, показала је анализа консултантске куће "Стренд консалт" са седиштем у Копенхагену. 

Претерано ослањање на стране актере који би у сваком тренутку могли да уцене Берлин видљиво је како у случају гасовода Северни ток 2, који је требало да транспортује руски гас у Немачку, тако и у области телекомуникација. 

Неки немачки савезници, попут САД, Велике Британије и Француске одавно су се дистанцирали од кинеског конгломерата "Хуавеј". Међутим, према студији, Немачка није усамљена у својој позицији, јер од "Хуавеја" у великој мери зависе и Шпанија, Португал, Италија, Пољска и Аустрија.

Немачка претњу не схвата довољно озбиљно

Само једанаест од 31 европске земље није инсталирало никакву "Хуавеј" технологију у инфраструктуру, док осам земаља има више од 50 одсто опреме из Кине. У 2020. години 16 земаља су 4Г технологију увозиле углавном из Кине.

Ови подаци показују да Немачка претњу не схвата довољно озбиљно.

"Северни ток 2 био је дебакл немачког снабдевања енергијом. Немачка сада ствара услове да понови овај сценарио са 'Хуавејом'. Пошто око 25 одсто европских корисника мобилних телефона долази из Немачке, лабав приступ немачке владе могао би да доведе у опсаност све који живе у Немачкој и оне из других земаља који су на неки начин повезани на немачку мрежу", наводи се у истраживању.

Телекомуникације опасније од гаса

Тешко је да се не прави поређење руског гаса и кинеских телекомуникација, потврђује и немачки лист "Фокус" и подсећа да је Ангела Меркел, док је била канцеларка, прогурала Северни ток 2, упркос противљењу Вашингтона. Бела кућа је могла да добије само уступке за Украјину, коју је Москва искључила из транспорта енергије кроз нови гасовод. 

Ни Бајденова администрација - као ни Трампова администрација пре ње - нису обожаватељи кинеског гиганта, јер Кини даје приступ безбедносно релевантним подацима из земаља које су Кину дефинисале као конкурента и политичког противника. Аутори закључују да је "опасније зависити од кинеске комуникационе технологије него од руског гаса, јер је та инфраструктура основа сваког дигиталног друштва". 

Пошто у Европи не постоји јединствена регулатива, "Хуавеј" и његов мањи кинески конкурент "ЗТЕ" успели су да брзо продају технологију, посебно у почетној фази увођења 5Г. Сада изгледа да је тај процес тешко преокренути.

Иако је у међувремену усвојен критичнији приступ у погледу Кине и њене технологије, чак и немачки "Телеком" и даље одржава партнерство са "Хуавејом".

Стратешко партнерство

Присност је већ толика да су "Дојче Телеком" и "Хуавеј" 2019. потписали споразум о гарантовању безбедне сарадње у случају америчких санкција против кинеске технологије чипова, пише немачки лист.

У интерним "Телекомовим" документима "Хуавеј" се помиње као "стратешки партнер" и "од кључног значаја за планове везане за 5Г технологију". Заузврат, "Хуавеј" види у "Телекому" "пожељног купца".

У том контексту може се направити поређење "Дојче Телекома" са компанијама "Фолксваген" и "БАСФ". По њиховој сопственој процени, обе компаније више не могу да опстану без кинеског тржишта.

Херберт Диес, ранији генерални директор "Фолксвагена", изјавио је за "Шпигл" прошле године да је кинески председник Си Ђинпинг "отворио Кину". 

Без Кине - "Армагедон"

Иако Херберт Диес више није генерални директор "Фолксвагена", компанија на челу са Оливером Блумеом и даље има производњу у Синђангу, који је, наводи немачки недељник "Фокус", "поприште злочина над ујгурском мањином". 

Лист замера "Фолксвагену" да је компанија која је "профитирала од принудног рада" и да је остао равнодушан на ту чињеницу. 

Интерна документа показују колико је "Дојче Телеком" зависан од Кине, јер се говори чак и о "Армагедону", тј. библијском сценарију судњег дана, у случају да "Телеком" не може да користи кинеску технологију.

Очигледно да Телеком не може да изгради 5Г мрежу без помоћи Кине, закључује "Фокус" и додаје да ће, као резултат тога, компанија извршити огроман притисак на политичаре, што је већ виђено у случају компанија "Фолксваген" и "БАСФ". Неће бити никаквих промена све док немачки канцелари зазиру од кварталних циљева немачке привреде, закључује се у анализи. 

image