Свет

Да ли је ФБИ зрео за истрагу и реформу?

Бројне су контроверзе везане за рад службе које се не могу и не смеју одбацити као дезинформације и које пале црвену лампицу да је време за озбиљну реформу агенције
Да ли је ФБИ зрео за истрагу и реформу?Getty © Photo by Scott Olson/Getty Images

Рад америчког ФБИ морао би да се, као и након афере Вотергејт, поново нађе под лупом комитета који би истражио како обавештајци заправо "лове у мутном", оцењује професор права на Универзитету "Џорџ Вашингтон" Џонатан Тарли у ауторском тексту за "Хил".

Тарли додаје и да је време за поновну реформу ове агенције која је, упркос бројним контровезама које је у последње време прате, прогласила себе недодирљивом, а своје критичаре етикетирала као "теоретичаре завере" који шире "дезинформације".

"Руска истрага"

Први разлог да се и сами истражитељи истраже, како наводи Тарли, јесу контроверзе око такозване "руске истраге", односно наводног уплитања Русије у америчке изборе.

Јер, "рударење" које је требало да окриви ову земљу за петљање са ставовима Американаца, завршило се открићем да су званичници ФБИ заправо били "навијачи", односно да су баш они показивали отворену пристрасност против председничког кандидата.

Од "истраге" се, међутим није одустајало ни због тога што су кључни наводи агенције одмах оповргавани, нити због тога што су им извори (попут такозваног Стиловог досијеа који је финансирала Клинтонова кампања) брзо дискредитовани.

Сви за Бајдена

А то што се ФБИ у последње време претворио у "преторијанску гарду" која даје све како би заштитила породицу Бајден, амерички професор наводи као други разлог за претресање послова обавештајаца.

Пример за то како су обавештајци, попут хигијеничара чистили брљотине Хантера Бајдена је и бизарни инцидент када је његова снаја-девојка (братова удовица с којом је био у вези) бацила у канту за смеће његов пиштољ, а када се по њега вратила, он је нестао.

Када су се у продавници где је оружје купљено, неким чудом појавили агенти тајне службе који су тражили доказе о куповини, постало је јасно да "неко" жели да заташка да је власник спорног пиштоља заправо Бајден јуниор, не би ли га тако заштитили ако би се оружје (ком више није било трага) користило у неком злочину.

Исто тако ФБИ је штитио и Бајденову наследницу Ешли. Када је њен дневник нестао, цела агенција дигла се на ноге не би ли истражила где су се деле њене умотворине. Без обзира на то што се овакви случајеви третирају као мала кривична дела, дневник Хантерове сестре претворио се у федерални случај како не би испливали њени "срамотни записи".

Хантеров лаптоп

Док је ФБИ нестрпљиво гурао своју "руску истрагу" без икаквог доказа да су се Руси заправо мешали у изборе, та проактивност је потпуно изостала у случају лаптопа Хантера Бајдена у коме су били фотографије и мејлови који детаљно описују низ потенцијалних злочина међу којима су и новчане трансакције у иностранству, оружје, дрогу и проститутке.

Агентима, међутим, ништа није "боло очи" па су се трудили да пониште или бар успоре истрагу, претећи чак и сервисеру рачунара који је све ово открио, рекавши му да се по њиховом искуству "ништа неће десити људима који ћуте о овим стварима".

"Твитер фајлови"

"Твитер фајлови" које је објавио нови власник Твитера, Илон Маск, показали су да су се обавештајци у слободно, али и у радно време бавили цензуром.
Зато је на пример, заташкана и прича о Бајденовом лаптопу.

Само једном званичнику ове компаније ФБИ је послао чак 150   мејлова са захтевом да се цензуришу и забране коментари и корисници који им се не допадају.

Твитер је ангажовао и бројне пензионисане агенте ФБИ, укључујући бившег генералног саветника Џејмса Бејкера, који је био критична и контроверзна личност у прошлим скандалима у бироу због политичке пристрасности.

image