Свет

На продају: Биометријска база података америчке војске отишла за 68 долара

Немачки истраживачи који проучавају биометријске уређаје популарне у америчкој војсци добили су више него што су очекивали за 68 долара на иБеју
На продају: Биометријска база података америчке војске отишла за 68 долараwww.globallookpress.com © U.S. Marines/ZUMAPRESS.com

Немачки компјутерски клуб купио је неколико биометријских уређаја за снимање на иБеју и открио да они и даље садрже отиске прстију, скениране зенице, фотографије и описе хиљада људи који су комуницирали са америчком војском у Ираку и Авганистану, наводи "Њујорк тајмс".

Инспирисани чланком из 2021. о талибанима који су запленили сличне биометријске уређаје након повлачења Американаца из Авганистана, Матијас Маркс и чланови компјутерског клуба "Хаос" из Берлина, купили су шест таквих уређаја на америчком сајту за е-трговину.

Једна од ових машина – безбедни сет за електронско уписивање (СИК 2) која је коштала Маркса 68 долара – садржала је фотографије и снимке направљене у затворима, током патрола, након бомбашког напада поред пута као и скенове локалног особља. Уређај је последњи пут коришћен у близини авганистанског града Кандахара 2012. године, а већина појединаца чији су подаци остали у СИК-у били из Ирака и Авганистана. САД су неколико њих сматрале терористима.

СИК 2 је уређај величине кутије за ципеле, способан да снима отиске прстију, скенира зенице и фотографише. Он чува ове податке на меморијској картици, омогућавајући војницима да саставе биометријске информације док су у покрету и касније их отпреме у војну базу података.

Да је америчка војска једноставно уклонила меморијску картицу уређаја, Маркс и његов тим не би могли да виде личне податке 2.632 особе.

"Било је узнемирујуће што нису ни покушали да заштите податке", рекао је Маркс за "Тајмс". "Није их било брига за ризик, или су га игнорисали."

Након што су САД повукле своје снаге из Авганистана прошлог августа, талибани су наводно извршили талас убистава из одмазде. Према подацима организације за људска права, "Хјуман рајтс воч", на мети напада били су локалци који су радили за авганистанску војску коју подржавају САД. Талибанско вођство одбацило је ове тврдње описујући их као "клевету".

Други СИК 2, који је последњи пут коришћен у Јордану 2013. године, садржао је отиске прстију и скенове "мале групе припадника америчких служби", наводи "Тајмс", напомињући да би, у складу са правилима америчке војске, ове информације биле похрањене током обуке.

Пентагон је саопштио да "није у могућности да потврди аутентичност наводних података" и позвао компјутерски клуб да врати уређаје у САД. Маркс је за "Тајмс" рекао да планира да избрише податке након што је ове недеље представио своја открића на хакерском догађају у Берлину.

image