Свет

"Глобал тајмс": Немогућ прекид ватре без присуства Русије на мировном самиту

Две стране имају потпуно различите погледе на то како би требало да изгледа мировно решење, истиче кинески лист
"Глобал тајмс": Немогућ прекид ватре без присуства Русије на мировном самитуGetty © Spencer Platt

Мир између Русије и Украјине треба да се постигне инсистирањем на мировним преговорима уз посредство међународне заједнице, а најважније је да и Москва и Кијев покажу искреност када је реч о жељи за окончањем сукоба, пише "Глобал тајмс".

Међутим, наводи лист близак Комунистичкој партији Кине, тренутна ситуација је таква да не постоји консензус двеју страна о томе како би мир требало да изгледа, што умањује наде да ће доћи до прекида ватре.

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба рекао је за АП да Кијев намерава да одржи мировни самит до краја фебруара, тачно годину дана након почетка руско-украјинског рата. Према његовим речима, пожељно би било да се самит одржи у Уједињеним нацијама са генералним секретаром Антонијом Гутерешом као посредником.

"Мало је вероватно да ће се такав самит организовати, а камоли да ће он истински промовисати прекид ватре између Русије и Украјине", истиче "Глобал тајмс".

Сарадник Кинеске академије друштвених наука Жанг Хонг наводи да је један од главних разлога зашто две стране не могу да реше кризу тај што су њихови ставови о томе како би требало да изгледа мировно решење исувише разликују.

"Русија жели мир којим би се одржао статус кво, док Украјина жели мир којим би се ситуација вратила на предратно стање", додаје Хонг.

Поред тога, Кулеба је поручио да је, пре било каквих директних мировних преговора са Москвом, неопходно Русији судити пред трибуналом за ратне злочине.

Међутим, стручњаци сматрају да је то нереална идеја јер не постоји шанса да ће Кремљ прихватити такав услов. Москва је већ јасно ставила до знања да је захтев да се руске трупе повуку из Украјине "неприхватљив".

Самиту који промовише мир морају да присуствују све стране које су укључене у сукоб, било да је реч о САД, Русији или Кини, али, напомиње кинески лист, тај самит ће очигледно бити јавно суђење Русији у међународној арени који би могао да доведе до даље изолације те земље. 

Украјина се од почетка сукоба надала да ће на Русију утицати притисак међународне заједнице, али лажна нада коју Запад даје Кијеву може само да погорша политичке тензије и појача мржњу између две сукобљене стране, истиче лист.

Путовање украјинског председника Владимира Зеленског у САД доказује да ће Украјина наставити да добија подршку Запада, посебно САД. Обећања која је амерички председник Џо Бајден дао Зеленском такође представљају ефикасан подстицај Кијеву.

Као резултат тога, у Кијеву су сада уверени да могу да интензивирају своје потезе против Русије, што укључује и Кулебин позив да Русија буде избачена из Савета безбедности Уједињених нација.

Током интервјуа за АП, шеф украјинске дипломатије је истакао да ће Кијев учинити све што може да рат добије наредне године. 

"То је скоро немогуће", тврди Хонг јер, како наводи, Русија је и даље јака војна сила, а ограничена подршка Запада Украјини може само да одржи њену тренутну позицију на бојном пољу, али не и да јој обезбеди победу у рату.

САД на све начине подржавају Украјину да настави суокб са Русијом и Вашингтон се сада нада да ће искористити рат да у потпуности сруши Москву и њен морални положај на међународној сцени.

Ипак, дипломатија је и даље најрационалнија и најреалнија опција за постизање мира, а кључ је у рукама Запада, посебно САД, пише "Глобал тајмс" и додаје да западне земље треба да помогну да се ситуација смири, као и да промовишу рационалност, а не да распирују ватру.

На недавно одржаној Годишњој конференцији "Глобал тајмса" неколико научника се сложило да Запад треба да игра конструктивнију улогу у мирном решавању украјинске кризе. 

Ванг Јивеј, директор Института за међународне послове на Универзитету Ренмин, истакао је да је Вашингтону потребан овакав сукоб који ће довести до реструктуирања глобалног ланца снабдевања, што је иначе дуготрајан процес.

"Када ће се рат Русије и Украјине завршити зависи од тога колико далеко ће САД отићи у процесу реструктурирања глобалног ланца снабдевања и индустријског ланца кроз овај сукоб", закључио је Јивеј.

image
VV inauguration
banner