Србија и Балкан

Комеморативни програм у Малом Орашју: Међу присутнима и родитељи деце страдале у Рибникару

У 12 часова одржана је ревијална утакмица омладинских селекција Црвене звезде и Партизана

Једноминутним оглашавањем сирена, рециталом посвећеном убијенима и говорима о настрадалима из њиховог приватног живота почео је програм посвећен невиним жртвама масовног убиства у Малом Орашју и Дубони.

Очекује се и приказивање получасовног документарног филма "Небеска дружина".

Пре самог програма сећања, породице жртава, њихови пријатељи и остали грађани палили су свеће и полагали цвеће на месту на ком је страдало шест од укупно девет жртава овог злочина.

Међу њима су биле и породице настрадале деце у Основној школи Владислав Рибникар, које су само дан раније доживели сличну судбину. 

На самом програму су дати помени и страдалој деци у Рибникару, али је истакнуто да не треба заборавити и рањене у овим страшним злочинима.

Ивана Бошковић, наставница петорице младића из Малог Орашја, одржала је говор.

"Децо моја драга, нисмо могли да вас сачувамо за будућност, али вам дајем реч да вас нећемо никад заборавити. Док буде гласа у нама, који смо вас познавали, причаћемо о вама будућим генерацијама. Остале су фотографије, остали су снимци, пре свега остало је памћење на вас", рекла је професорка.

У присуству породица настрадалих у Дубони и Малом Орашју, делегација фудбалских клубова Црвена звезда и Партизан и стотина гледалаца почео је меморијални турнир у малом фудбалу "За наше анђеле".

Дан обележавања годишњице масакра 4. 05. 2024. почео је пригодном церемонијом, а турнир је окупио 12 екипа.

"Наша обавеза данас је да чувамо сећање на све настрадале и да не дозволимо да време донесе заборав. Овај турнир ће постати традиционалан јер је велики број младића настрадалих 04. мај волело и играло фудбал. Трагедија је да се на овим теренима масакр и догодио. Туга је велика, а огромне су и ране свих преживелих. Зато је неопходно да се заједно боримо да они имају квалитетан опоравак до потпуног излечења и у ту сврху смо данас турнир и организовали, да прикупимо новац за третмане повређених", рекао је Анђелко Аћимовић један од организатора турнира, наводи се у саопштењу.

Једна од екипа која је учествовала на турниру биће баш из школе Владислав Рибникар.

На самом фудбалском терену ФК Равни Гај исписане су поруке: "Живите", "Дан прође, ал' тај дан никад", "Тамо где сте ви, зло не постоји, овде где смо ми све је пуно вас".

image