Свет

Кулеба: Мировни самит у наредна два месеца, ако Русија капитулира

Русија мора прво да се суочи са судом за ратне злочине, пре него што почну преговори са Кијевом, каже украјински Министар спољних послова
Кулеба: Мировни самит у наредна два месеца, ако Русија капитулираwww.globallookpress.com © Lev Radin

Украјина жели самит којим би се окончао рат, али не очекује да ће Русија на њему учествовати, изјавио је Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба.

Он је у интервјуу за АП рекао да Кијев жели "мировни" самит у Уједињеним нацијама у року од два месеца, са генералним секретаром Антониом Гутерешом као посредником, али су из УН поновили оно што је "генерални секретар много пута рекао у прошлости, да он може да посредује само ако то желе све стране". 

Кулеба инсистира на томе да, пре почетка директних преговора Кијева и Москве, Русија мора да се суочи са судом за ратне злочине. 

Он је истакао да је апсолутно задовољан резултатима прошлонедељне посете председника Владимира Зеленског САД и открио да је америчка влада направила посебан план да ракетни систем "патриот" припреми да буде оперативан у Украјини за мање од шест месеци, иако обука обично траје до годину дана. Додао је и да ће се обука одвијати "ван" Украјине.

Окупљање свих, али без Русије

Украјина ће, наводи он, учинити све што може како би победила у рату у 2023. години и подсећа да се "сваки рат завршава као резултат акција предузетих на бојном пољу и за преговарачким столом".

Коментаришући Кулебин предлог, портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је за "РИА Новости" да Русија "никада није следила услове које су поставили други, своје сопствене и здрав разум".

Портпарол Кремља изјавио је прошле недеље да ниједан украјински мировни план не може да успе ако се не узме у обзир стварност која се не може игнорисати, што се односи на захтев да Украјина призна суверенитет Русије над Кримом и другим територијама. 

Кулеба је рекао да би украјинска влада желела да "мировни самит" буде одржан до краја фебруара.

"Уједињене нације би могле да буду најбоље место за одржавање самита, јер се не ради о чињењу услуге одређеној земљи", рекао је он. "Овде се заиста ради о окупљању свих заинтересованих."

Наравно, услов да Русија узме учешће на самиту јесте да се суочи са судом за ратне злочине, понавља Кулеба. 

О улози генералног секретара УН каже да се "доказао као ефикасан посредник и преговарач, и што је најважније, као човек од принципа и интегритета. Зато бисмо поздравили његово активно учешће".

Други светски лидери су такође понудили да посредују, попут Турске и Саудијске Арабије, подсећа АП.

Иако је и са руске стране послата порука да су спремни за разговоре, украјински Министар спољних послова тврди да то није тачно. 

"Они (Руси) редовно говоре да су спремни за преговоре, што није тачно, јер све што раде на бојном пољу доказује супротно", рекао је он.

Руски председник Владимир Путин изјавио је пре неколико дана да је његова земља спремна за преговоре о окончању сукоба у Украјини, али да су Украјинци ти који одбијају да предузму тај корак. 

Украјина је у позвала чланице УН да Русији одузму статус сталне чланице Савета безбедности УН и да је искључе из овог тела. Кулеба је рекао да су се дуго "спремали на овај корак како би открили превару". Према тврдњма Министарства спољних послова Украјине, Русија никада није прошла кроз легалну процедуру за пријем у чланство и заузимање места СССР-а у Савету безбедности УН.

image