Свет

У Британију ушло више од 45.000 миграната, највише из Албаније

Британска влада тренутно троши 5,5 милиона фунти, односно 6,2 милиона евра, сваког дана за смештај миграната у хотеле
У Британију ушло више од 45.000 миграната, највише из Албанијеwww.globallookpress.com © Steve Finn/XinHua

Више од 45.000 нелегалних имиграната ушло је у Велику Британију прошле године прешавши Ламанш у малим чамцима, указују подаци британске владе објављени у недељу.

Два чамца су 25. децембра превезла 90 људи преко Ламанша у Велику Британију, чиме је укупан број миграната који су током 2022. године ушли у ту земљу порастао на 45.756, док их је у 2021. години било 28.395.

Од нове године нови преласци нису забележени, саопштило је британско министарство одбране.

Од 2018. године, када је стопа нелегалне имиграције  почела да расте, већина миграната у Британију стиже из Ирана, Ирака, и низа других блискоисточних земаља.

У другој половини 2022. године, међутим, 42 одсто миграната дошло је из Албаније, земље коју британска влада сматра "безбедном".

Британска влада тренутно троши 5,5 милиона фунти (6,2 милиона евра) сваког дана за смештај миграната у хотеле, иако је премијер Риши Сунак прошлог месеца изјавио да ће његова влада ускоро сместити 10.000 у напуштене викендашке паркове, студентске домове и војне локације.

План за депортацију - пропао?

Сунак, као и његови претходници Борис Џонсон и Лиз Трас, обећали су да ће смањити број миграната који доспевају преко Ламанша, што до сада нису успели.

Џонсонова министарка унутрашњих послова Прити Пател потписала је у априлу споразум према којем ће Руанда примати авионе пуне миграната док се њихови захтеви за азил обрађују, али су правни поступци про-имигрантских невладиних организација онемогућили тај план.

Иако је британски Високи суд у децембру озаконио ту политику, правни процеси су у и даље току и ниједан лет још није напустио ВБ.

Портпарол владе је прошлог месеца за "Дејли мејл" одбио да открије хоће ли са депортацијама почети у 2023. години.

Споразум са Француском имао мало учинка

Министарка унутрашњих послова Суела Браверман објавила је у новембру да је Британија постигла договор са Француском према којем ће њена влада плаћати Французима 72,2 милиона евра (74,5 милиона долара) годишње да појачају патроле на супротној страни Ламанша.

Међутим, у протекле три године потписана су три таква уговора, док се прелази и даље повећавају из године у годину.

Говорећи након потписивања споразума, Сунак је признао да он неће "магично решити" проблем.

image