Свет

"Глобал тајмс": Лицимерне САД ТикТок означавају као "дигитални фентанил" а декриминализују марихуану

Оптуживање Кине за проблеме у америчком друштву показује мањак самопоуздања Вашингтона пред успоном Пекинга, оцењује "Глобал тајмс"
"Глобал тајмс": Лицимерне САД ТикТок означавају као "дигитални фентанил" а декриминализују марихуануwww.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

Према извештају Си-Ен-Ена, председавајући новог комитета Представничког дома за Кину, републиканац Мајк Галагер је ТикТок означио као "дигитални фентанил" (тешка дрога 100 пута јача од морфијума) који кинеска влада обезбеђује Американцима.

Иако је у Вашингтону политички коректно бити против Кине, називање популарне апликације за кратке видео снимке "дигиталним фентанилом" је и апсурдно и лицемерно јер САД декриминализују марихуану, оцењује у коментару "Глобал тајмс", портал близак Комунистичкој партији Кине (КПК).

Новоосновани одбор за Кину сматра се новим средством хладног рата против Пекинга. Дијао Даминг, стручњак за америчке студије и ванредни професор на Универзитету Ренмин у Пекингу, рекао је за "Глобал тајмс" да иза овог изабраног комитета стоје две мотивације - једна је сузбијање Кине, а друга страначка борба.

Одбор "жели да се такмичи са Белом кућом која је строжа према Кини. Ако створи утисак да Бајденова администрација недовољно притиска Кину, то би могло да помогне републиканцима на будућим изборима", рекао је Дијао.

Нови председник овог комитета, Галагер, сматра се радикалним "јастребом" међу младим америчким конгресменима и врло "антикинески" настројеним. Након што је именован за председника, одмах је изнео своју визију за комитет, укључујући обнављање "ланаца снабдевања и окончање критичне економске зависности од Кине" као и окончање "крађе америчких личних података и интелектуалне својине од стране КПК". Очекује се да је примарни циљ изабраног комитета за Кину - ТикТок.

ТикТок је изузетно популаран међу младима. Његова кинеска верзија Доујин такође се широко користи међу младим Кинезима. Али апликација нигде није толико политизована као у Вашингтону.

Галагер је ТикТок назвао "дигиталним фентанилом" у покушају да изазове проблеме и прошири теорију о "кинеској претњи". Жанг Тенгјун, заменик директора Одељења за азијско-пацифичке студије на Кинеском институту за међународне студије, рекао је за "Глобал тајмс" да Галагер покушава да своје дубоко усађене антикинеске мисли угради у умове америчке јавности - са једне стране, ради на томе да истисне ТикТок са тржишта САД, док са друге стране утире пут за своју будућу политичку каријеру.

"Сада у САД, антикинески став је корисна и згодна карта за играње. Политичари попут Галагера демонизују утицај ТикТока у америчком друштву, али у исто време користе овај утицај да би створили хаос у мишљењу", рекао је он.

Локализам је дуговпреовладавао у САД. Због тога САД увек приписују домаће политичке застоје спољним факторима уместо да размишљају о сопственим проблемима, наводи портал.

Наративи које САД усвајају према домаћим питањима одражавају мисао о локализму. На пример, фентанил је главни узрок смрти од предозирања у САД. Иако САД не успевају да се позабаве злоупотребом фентанила, неосновано су оптужиле Кину да је главни извор супстанци сличних фентанилу у САД. С обзиром на то да број смртних случајева од предозирања дрогом у САД премашује 100.000 годишње, САД теже декриминализацији канабиса. Ово је живописан одраз дисфункционалности америчке управе.

Вреди напоменути да се чак и у извештају Си-Ен-Ена наводи да нема доказа да "ризик за националну безбедност" на који се позивају амерички политичари заиста постоји. Уместо тога, оно што видимо јесте да САД манипулишу и инфилтрирају се у мишљење других земаља, па чак и сопственог. Извршни директор "Твитера" Илон Маск недавно је открио да све платформе друштвених медија раде са владом САД на цензури садржаја. Док САД пребацују кривицу на Кину, то јасно показује да САД немају самопоуздања пред успоном Кине, закључује медиј.

image