Свет

Европска комисија: Нема нових података у истрази саботаже Северног тока

Портпарол Европске комисије Дејна Спинант је додала да истраге и даље воде Шведска, Данска и Немачка
Европска комисија: Нема нових података у истрази саботаже Северног токаwww.globallookpress.com © Thierry Monasse

Истрага саботаже на Северном току води се у Шведској, Данској и Немачкој, а Европска комисија нема нових података о овим инцидентима, изјавила је портпарол Европске комисије Дејна Спинант на брифингу у Бриселу.

"Истраге се воде на националним нивоима три државе чланице. Европска комисија у овом тренутку не може да дода ништа ново о овим инцидентима", рекла је Спинант.

Она је додала да ЕК може само да констатује јачање заштите критичне инфраструктуре и кораке које је ЕК предузела после инцидената како би ојачала заштиту критичне инфраструктуре.

"Шведске власти су нас обавестиле да је резултат саботаже потпуно уништење гасовода, али истраге су и даље у току у Шведској, Данској и Немачкој. Као што знате, ове истраге су у надлежности држава чланица", подсетио је представник ЕК.

Напади на два руска извозна гасовода ка Европу - Северни ток 1 и Северни ток 2 десили су се 26. септембра прошле године. Немачка, Данска и Шведска не искључују могућност да је у питању намерна, организована саботажа.

"Гасоводи никада нису доживели штету оволиких размера а тренутно је немогуће проценити време поправке", саопштио је оператор гасовоа, компаније "Норд стрим АГ".

Генерално тужилаштво Руске Федерације покренуло је поступак за акт међународног тероризма након оштећења гасовода Северни ток 1 и 2. Руски председник Владимир Путин је 31. октобра известио да је "Гаспрому" дозвољено да испита место експлозије Северног тока, а шеф компаније Алексеј Милер је известио предсседника о истрази. Путин је такође рекао да је експлозија на гасоводу Северни ток очигледан терористички напад.

image