Свет

Ранг-листа војне моћи за 2023: Србија испред осталих земаља бивше Југославије

Прве три земље на листи "Глобал фајерпауера" су САД, Русија и Кина
Ранг-листа војне моћи за 2023: Србија испред осталих земаља бивше Југославије© TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ nr

Портал "Глобап фајерпауер" објавио је своју годишњу листу земаља света рангираних по војној сили која им стоји на располагању.

Земље су поређане по "индексу моћи", до чије вредности "Глобал фајерпауер" долази посебном формулом, а која у обзир узима 60 различитих фактора, укључујући квалитет војних јединица, финансијске ситуације земље, логистичких способности и географског положаја.

На првом месту се налазе САД, што не би требало да чуди, будући да Вашингтон апсолутни првак у трошењу средстава на наоружање и да је амерички војни буџет већи од комбинованих буџета наредних девет земаља (укључујући ту Русију и Кину).

Друга по реду је Русија, коју прате Кина, Индија и Велика Британија. 

Војно најмоћнија чланица ЕУ је Француска (девета на листи), одмах испод које се налази Италија.

Украјина се налази на 15. месту, док је Немачка чак десет места испод.

Према параметрима које "Глобал фајерпауер" узима у обзир, код Велике Британије и Украјине се може приметити тренд раста војне моћи у односу на претходну годину, док он код Италије и Немачке опада.

Од свих земаља бивше Југославије, Србија је највише рангирана (58. место), иза које иду Хрватска (69. место), Словенија (86. место), Северна Македонија (108. место), Црна Гора (128. место) и Босна и Херцеговина (133. место).

Тзв. Косово је рангирано као засебна земља и налази се на 134. месту (од укупних 145).

Од преосталих земаља региона, Румунија се налази на 47. месту, Мађарска на 54, и Бугарска на 59, и Албанија на 91. месту.

image
VV inauguration
banner