Свет

Републиканци припремају истрагу о ФБИ и безбедносним агенцијама

Подкомитет ће се највероватније бавити и ревизијом кривичне истраге против Доналда Трампа
Републиканци припремају истрагу о ФБИ и безбедносним агенцијамаGetty © Samuel Corum

Републиканци у Представничком дому планирају да оснују посебан подкомитет који ће се бавити испитивањем отворених кривичних истрага и поверљивих обавештајних података, пише "Њујорк тајмс" и указује да би то могло да укључује и ревизију кривичне истраге против бившег председника САД Доналда Трампа.

Подкомитет за правосуђе ће највероватније водити конгресмен Џим Џордан, републиканац из Охаја, који ће највероватније бити председник Одбора за правосуђе, а остаје да се види кога ће још председавајући Кевин Макарти именовати у тај специјални комитет.

Конгресмен из Тексаса Чип Рој, један од водећих тврдо десничарских законодаваца, који је натерао Макартија на уступке током избора за председавајућег, представио је подкомитет као део изборног споразума. 

Он је истакао да се Макарти обавезао да ће подкомитету дати барем онолико средстава и особља колико је одобрено и специјалном комитету Представничког дома за истрагу напада на Капитол 6. јануара 2021. године. 

"Тако да, имамо више ресурса и више моћи да испитамо ову непослушну Бајденову администрацију", рекао је Рој за "Фокс њуз".

Републиканци су већ месецима говорили о својој жељи за таквом истрагом коју су обећали и током кампање за међуизборе 2022. године.

"Ми ћемо мочвару сматрати одговорном, од повлачења Авганистана, преко порекла корона вируса, па до злоупотребе ФБИ", поручио је Макарти у свом првом говору откако је изгласан за председавајућег Представничком дому. 

Текст резолуције о оснивању подкомитета дао би му могућност да испита било које питање у вези са грађанским слободама или како је нека агенција савезне владе прикупљала, анализирала и користила податке о Американцима, укључујући и отворене кривичне истраге.

Америчко министарство правосуђа традиционално се опире да информације о отвореним кривичним истрагама буду доступне Конгресу, напомиње "Њујорк тајмс".

Републиканци, са друге стране, подкомитет Џима Џордана пореде са комитетом из 1970-их, којим је председавао демократа Франк Черч из Ајдаха, који је открио да су председници обе партије деценијама злоупотребљавали обавештајне податке и грађанске слободе. 

"Међутим у околностима у којима је господин Трамп годинама био предмет вишеструких кривичних истрага, укључујући континуиране истраге о његовим покушајима да поништи резултате избора 2020. и његовог чувања осетљивих докумената, демократе предвиђају да ће нови истражни подкомитет вероватно имати пристраснију улогу", пише амерички лист.

Конгресмен Џеролд Надлер из Њујорка, највише рангирани демократа у Одбору за правосуђе, рекао је да је Черчов комитет био "озбиљан и двостраначки покушај да се реформише понашање обавештајне заједнице, заснован на чврстим и проверљивим доказима".

Насупрот томе, тврди Надлер, "овај нови комитет, подстакнут теоријама завере који ће водити најекстремнији чланови клуба МАГА" вероватно ће бити сличнији озлоглашеном Комитету за неамеричке активности који је био активан средином 20. века. 

Конгресмен Џордан, који ће водити нови подкомитет, чврсти је савезник Доналда Трампа, напомиње "Њујорк тајмс" и подсећа да је он, крајем прошле године, док је Републиканска партија још била у мањини, надгледао извештај на хиљаду страница у којем се тврдило даје ФБИ шпијунирао кампању председника Трампа и исмевао конзервативне Американце, те да се "трулеж унутар ФБИ гноји", као и да он долази из Вашингтона. 

Резолуцијом о оснивању новог комитета, Џордан ће највероватније добити овлашћење да од министарства правде затражи информације о истрази специјалног тужиоца, који испитује Трампове покушаје да поништи резултате председничких избора 2020. године, као и информације о поступању тужиоца са поверљивим документима. 

Претпоставља се да ће конгресмен отворити и пореску истрагу о сину актуелног америчког председника Хантеру Бајдену, а Џордан ће имати приступ високо поверљивим информацијама које обавештајне агенције стављају на располагање Комитету за обавештајне послове.

Чланови Одбора за обавештајне послове имају приступ неким од најосетљивијих тајни у влади, укључујући информације о тајним акцијама, које се не деле са другим законодавцима. Традиционално, лидери Представничког дома имају тенденцију да у обавештајно веће своје странке стављају чланове за које сматрају да неће открити поверљиве информације.

Нова истражна комисија имаће 13 чланова, од којих ће осморо бити представници Републиканске партије, али амерички лист пише да није јасно да ли ће републиканци бирати чланове тврде деснице. 

Поред ове комисије, републиканци планирају да формирају и посебан комитет који ће истраживати "економски, технолошки и безбедносни напредак кинеске владе, као и њену конкуренцију са Сједињеним Државама".

image