Свет

Трамп поводом историјског потеза Конгреса: "Оно што ме не убије, чини ме јачим"

Покушавају да спрече моју победу на изборима 2024. године, поручио бивши амерички председник
Трамп поводом историјског потеза Конгреса: "Оно што ме не убије, чини ме јачим"Getty © Pool / Pool

Бивши председник САД Доналд Трамп одбацио је предлог Комисије Представничког дома да Министарство правде против њега покрене кривични поступак због наводне улоге у нападу на Капитол 6. јануара 2021. године.

Трамп је истакао да су "лажне оптужбе које је изнео пристрасни комитет" већ процесуиране у оквиру другог покушаја опозива и оптужио чланове Комисије, која је истраживала упад у зграду Капитола, да на овај начин покушавају да спрече његову победу на председничким изборима 2024. године. 

"Они не схватају да када ме нападну, око мене се окупе људи који воле слободу. То ме јача. Оно што ме не убије, чини ме јачим", написао је Трамп на друштвеној мрежи Трут соушал.

Комисија Представничког дома јуче је, први пут у историји, донела препоруку о покретању кривичног поступка против бившег председника.

"Американци знају да сам затражио 20.000 војника како бих спречио насиље 6. јануара, и да сам отишао на телевизију и рекао свима да иду кућама", истакао је 76-годишњи бивши председник САД у својој реакцији.

Трамп је кривичну пријаву упоредио са два покушаја опозива из 2019. и 2021. године.

"Људима је јасно да Демократски истражни биро жели да ме спречи да се кандидујем за председника, јер знају да ћу победити и да је цела ова прича исто што је био и опозив - пристрасни покушај да склоне мене и Републиканску партију", навео је он.

Разлози због којих специјална комисија, коју предводе демократе, тражи од државног тужиоца да подигне оптужницу против Трампа укључују, између осталог, ометање рада Конгреса, заверу за "покушај обмане Сједињених Америчких Држава" и побуну.

Препорука специјалне комисије Представничког дома за кривично гоњење није правно обавезујућа, будући да Конгрес нема овлашћења да утиче рад Министарства правде.

Стручњаци су за "Фокс њуз" изјавили да је предлог Комисије "само позоришна представа", а бивши савезни тужилац Енди Макарти рекао је да ће Министарство правде највероватније игнорисати предлог Комисије, те да би подизање оптужнице имало контрапродуктивне ефекте.

image