Свет

Ватикан планира да натера папу на оставку? Конзервативци припремају "тајни план"

Кампања притисака кренула је одмах након смрти његовог претходника
Ватикан планира да натера папу на оставку? Конзервативци припремају "тајни план"www.globallookpress.com © Giuseppe Fama/Keystone Press Agency

Ватикански конзервативци имају "тајни план" да папу Франциска изложе превеликом притиску како би поднео оставку, преносе британски медији.

Кампања против аргентинског понтифа почела је само неколико дана након смрти његовог претходника Бенедикта XVI, пише "Телеграф".

Упркос томе што је раније изјавио да ће поднети оставку ако му се здравље погорша, сматрало се да је мало вероватно да ће се Франциско повући док је Бенедикт још био жив јер би то значило да три папе живе у Ватикану што би била ситуација без преседана и брука за Католичку цркву.

Са Бенедиктовом смрћу 31. децембра, оставка папе се сада озбиљно разматра међу конзервативцима, који се противе његовом ставу по питањима од хомосексуалаца, абортуса, причешћа за разведене, па поново венчане, и целибата за свештенике.

Како наводи лист, папу су конзервативци дуго сматрали превише критичним према капитализму и превише либералним по питању илегалне имиграције, а неки иду толико далеко да га исмевају као "комунисту".

"Тајни план ће бити формулисан на различитим осовинама и фазама, али ће имати један циљ – да се папа стави под такав стрес да ће морати да поднесе оставку", рекао је италијански кардинал за лист "Ла Стампа".

Кампања би била усмерена на "прогресивно слабљење Светог оца, као и његових доктринарних избора, што ће створити велико незадовољство које се може употребити против њега."

"Францискови противници знају да су тренутно у мањини, да ће им требати времена и да постигну консензус и да ослабе папу“, рекао је кардинал.

Неки од његових непријатеља ће деловати "у сенци", док ће други бити отворенији у својој критици, додао је кардинал.

Међу њима је био и надбискуп Георг Генсвајн, који је 19 година био лични секретар папе Бенедикта. Прозван "Џорџ Клуни од Свете столице" због свог изгледа, Генсвајн је последњих дана био веома критичан према папи Фрациску.

У интервјуу за немачки лист "Тагеспост", он је рекао да је Фрацискова одлука да спречи традиционалну латинску мису "сломила срце" папи Бенедикту. "То га је прилично погодило", рекао је он.

Наводно је и надбискуп Тимоти Брољо, председник Конференције католичких бискупа САД, међу папиним критичарима и недавно је рекао за италијанске новине да је могућност да папа поднесе оставку сада "изводљивија" након смрти Бенедикта.

Папа Бенедикт је изненадио свет када је 2013. поднео оставку због лошег здравља. У Католичкој цркви има много оних који "сањају да поново чују те речи, али овог пута са усана папе Франциска", навео је за "Ла Стампу" Ђанлуиђи Нуци, истакнути ватикански коментатор.

Чак и савезници папе признају да постоји раскол, ако не и дубок јаз између конзервативаца и напредњака на највишим нивоима Католичке цркве.

"Постоје тензије, као што је увек било у историји Цркве. То није монолитни блок", рекао је монсињор Винћенцо Паља, председник ватиканског одељења Папске академије за живот.

Други инсистирају да је мало изгледа у кратком року да папа "баци пешкир" у ринг. "Он ће поднети оставку ако више не буде у стању да се носи са изазовима свог понтификата, али за сада наставља", рекао је Валтер Каспер, немачки кардинал.

"У овом тренутку није спреман да се повуче. Очигледно је да постоји сукоб између прогресивних и конзервативних, али морамо да наставимо дијалог".

image